VIDEO Exclusiv: Primul pacient care a beneficiat de iradiere corporală totală în urma concertului caritabil Armoniile Speranței
Un copil din 1000 este diagnosticat cu leucemie înainte de a împlini vârsta de 19 ani. La copiii sub 15 ani, frecvența leucemiei acută este de 1 din 2000. Subtipul de leucemie limfoblastică acută este deosebit de agresiv. În luna martie anul trecut un băiat de 17 ani din România afla vestea teribilă că suferă de leucemie acută limfoblastică, un cancer al măduvei, responsabil pentru aproximativ 35% din toate cancerele la copii. ,,Semne, au fost cu vreo lună înainte”, povestește Cristina, mama băiatului, primul pacient care a beneficiat de iradiere corporală totală în urma concertului caritabil Armoniile Speranței.
Copilul cu leucemie acută limfoblastică îi spunea mamei că obosește când urcă scările la școală, că trebuie să se odihnească între etaje. Îi era cald noaptea, vroia să deschidă geamurile.
,,Îi curgea sânge din nas. L-am dus la ORL, mi s-a spus că… că-și bagă degetul în nas și că de aia sângerează și că e normal copiii să mai sângereze și să piardă sânge pe nas. A durat aproape o lună de zile de căutări până am ajuns să-i facem analizele, și atunci m-a sunat de la laborator în ziua în care i-am făcut analizele, să-l duc de urgență la o cameră de gardă. Și așa am ajuns la Fundeni unde l-a internat imediat și i s-a pus diagnosticul de leucemie acută limfoblastică”, a mărturisit mama băiatului.
I s-a explicat că trebuie să facă chimioterapie. Apoi s-a stabilit că trebuie să facă și radioterapie și apoi transplantul. De celule stem.
,,Ne-a chemat doamna doctor și ne-a spus că există posibilitatea de a face la MedEuropa ședințele de radioterapie, varianta cea mai bună de tratament pentru el”, a spus Cristina.
Șansa băiatului Cristinei a venit odată cu Armoniile Speranței, Concertul Extraordinar, organizat în decembrie 2022 în scop caritabil de Fundația „Medicina și Muzica”, Fundația „Constantin Silvestri” și platforma media 360medical, în parteneriat cu Opera Națională București, sub Înaltul Patronaj al E.S. Klaus Iohannis, Președintele României.
Orchestra Medicilor ,,Ermil Nichifor” a susținut concertul Armoniile Speranței, iar MedEuropa, sponsor în cadrul concertului caritabil, a decis să asigure pro bono o procedură extrem de rară în România dar și scumpă, iradierea corporală totală pentru doi pacienți, unul dintre ei fiind chiar băiatul Cristinei.
,,Am fost contactat de unul dintre organizatorii evenimentului și mi-a explicat în ce constă acest eveniment, care este scopul, și am rezonat cu ideea. Total Body Irradiation presupune o tehnică de iradiere modernă, specială, și în străinătate se efectuează în centre supraspecializate. Adică am spune că în Europa sunt puține centrele care oferă astfel de tratamente. Trebuie să ai o pregătire bună a personalului și aparate extrem de performante. Știam că este dificil de efectuat acest tratament în țară, știam că echipa medicală este dedicată și dorește să ajute, și vrea să facă acest efort pentru a oferi un tratament de calitate bună pacienților”, a declarat pentru 360medical.ro dr. Gabriel Rîcu, directorul medical al MedEuropa.
,,Ar fi fost greu să facem aceste ședințe, înțeleg că-s destul de costisitoare și eram obligată să fac cumva, să mă descurc să fac rost de banii ăștia. Nu știu cum i-aș fi făcut. A fost un ajutor nemaipomenit. Este o inițiativă bună și cred că e de foarte mare ajutor pentru pacienții care au nevoie de așa ceva. Doresc să mulțumesc din tot sufletul meu organizatorilor concertului Armoniile speranței și tuturor celor care au făcut posibil acest tratament pentru băiatul meu”, a spus Cristina.
Băiatul a făcut ședințe de radioterapie la MedEuropa, după care o zi de chimioterapie și apoi transplantul de celule stem.
,,Putem să ajutăm doi pacienți care au nevoie de transplant de măduvă hematogenă, iar în protocolul lor de condiționare înainte de transplant intră și iradierea corporeală totală.După știința mea, în spitalele publice din România, în momentul de față nu există un centru în care pacienții să poată beneficia de iradiere corporeală totală. Au fost în trecut câteva încercări în institute oncologice, dar în ultimii 10 ani astfel de tratamente nu s-au mai efectuat în instituțiile publice”, a subliniat dr. Gabriel Rîcu.
În ceea ce privește reușita transplantului, aceasta depinde de o mulțime de factori care țin atât de tratamentul administrat, cât mai ales de de pacient. ,,Datoria noastră este ca fiecare din cei implicați în acest lanț să-și facă treaba cât de bine se poate, în așa fel încât șansele pacientului de reușită să fie maxime”, a afirmat directorul medical al MedEuropa.
Referindu-se la următoarea ediție a evenimentului „Armoniile speranței”, dr. Rîcu a mărturisit că se gândește să vină cu aceeași sponsorizare pe care a oferit-o și anul trecut.
Niciun comentariu!
Poți adăuga unul pentru a porni o conversație.