[VIDEO] Florin Hozoc: ,,Românii ar putea să doneze de 5 ori mai multă plasmă hiperimună decât s-a colectat până acum”

[VIDEO] Florin Hozoc: ,,Românii ar putea să doneze de 5 ori mai multă plasmă hiperimună decât s-a colectat până acum”
martie 19 13:08 2021 Timp citire articol: 4 minut(e)

În ultimul an, pentru sponsorizarea tratamentului cu plasmă convalescentă, o companie privată din România a cheltuit aproape 1 milion de euro pentru a oferi pacienților români cu COVID-19 acces la acest tratament. Besmax Pharma Distribution SRL a oferit gratuit 26 de echipamente de plasmafereză și consumabilele necesare colectării de plasmă cu aceste echipamente. ,,România până anul trecut în martie nu colecta deloc plasmă prin plasmafereză. Deși de peste 40 de ani în toată lumea se colectează plasmă pentru terapii fabricate din plasmă umană și se folosesc echipamente de plasmafereză, în România nu se întâmpla lucrul acesta”, a declarat Florin Hozoc, CEO Besmax Life Solutions Group.

Românii nu știau că pot să doneze doar plasma, iar cadrele medicale din centrele de transfuzie nu aveau pregătirea pentru a face colectare de plasmă prin plasmafereză

,,Ne-a luat foarte mult timp să instruim atât personalul din centrele de transfuzii care până anul trecut nu făcuseră niciodată plasmafereză, cât și să informăm donatorii, chiar donatorii frecvenți de sânge, cei care în mod frecvent merg și donează sânge, să înțeleagă că plasmafereza este o procedură mult mai simplă decât afereza”, a spus Florin Hozoc.

Un donator de plasmă prin plasmafereză poate în două luni să doneze 15 doze de plasmă, care salvează viața a 7 pacienți. Media europeană este de 9 doze de plasmă colectate de la fiecare 100 de persoane infectate cu SARS CoV-2, iar în România avem 3 centre județene de transfuzie care colectează între 8 și 9 doze de plasmă la fiecare 100 de persoane infectate: Centrul de Transfuzie Hunedoara, Centrul de Transfuzie Buzău și Centrul de Transfuzie Pitești. Media națională este de două doze de plasmă la fiecare 100 de persoane infectate

Încă 10 centre de transfuzie sunt peste media națională, între 4 și 7 doze de plasmă colectată la fiecare 100 de persoane infectate, dar ,,ne aflăm undeva printre ultimele trei țări din Uniunea Europeană. Această situație este una care nu ne surprinde, pentru că România, de mai bine de 20 de ani, este la coada clasamentului european în privința colectării de componente sanguine, și asta se întâmplă în primul rând din cauza lipsei de performanță și de modernizare a sistemului de transfuzie”, a precizat Florin Hozoc.

Apetitul pentru donare al românilor însă, potrivit sondajelor, este mult mai mare decât capacitatea sistemului de transfuzie de a organiza donarea. ,,4 din 5 persoane care au încercat să doneze plasmă convalescentă nu au reușit să facă lucrul acesta fie pentru că au fost refuzate la donare din motive nemedicale, fie pentru că nu au reușit să contacteze centrul de transfuzie din localitatea respectivă”, a afirmat reprezentantul Besmax Life Solutions Group.

În opinia acestuia, Ministerul Sănătății ar trebui să privească datele de performanță ale fiecărui centru de transfuzie din țară și în baza acestor date să facă niște analize foarte simple.

,,Acele practici care sunt bune să le implementezi la nivelul centrelor care au rezultate mai slabe. Iar atunci când, cu toate eforturile de a-i învăța să lucreze mai eficient, managerii din centrele slabe nu reușesc să-și crească performanța, atunci schimbi acei manageri. Asta se întâmplă peste tot în lume. Compari performanțele bune cu centrele care au performanțe mai slabe și încerci să-i înveți pe cei care au performanțe mai slabe cum să ajungă să fie la fel de buni ca cei care au performanțe foarte bune”, a subliniat Hozoc.

Raportul de audit privind sistemul românesc de transfuzie, făcut în 2017 de DG-Sante din cadrul Comisiei Europene arată că sistemul românesc de transfuzie trebuie reformat din temelii.

,,În niciun caz noi nu trebuie să reformăm sistemul nostru de transfuzie copiind vreunul din sistemele care sunt la coada clasamentului, așa cum se încearcă astăzi”, susține Florin Hozoc, arătând că sistemul din Franța este la coada clasamentului, are un deficit de sânge de 40% din necesar și un deficit de plasmă de 60% din necesar, deci nu ar fi un bun exemplu de urmat.

După părerea acestuia, Germania este cel mai bun exemplu, are excedent de sânge de 20% și excedent de plasmă de 45%. Ungaria și Cehia sunt țări care au și ele excedent și în privința sângelui, și în privința colectării de plasmă. Despre terapia cu plasmă hiperimună în COVID-19 s-a discutat pe larg în cadrul dezbaterii COVID-19 Therapies360, organizată recent de 360medical.ro

 

 

scrie un comentariu

1 Comentariu

Adaugă un comentariu