VIDEO Incredibil, dar adevărat: Mame care au adoptat copii la vârstă foarte mică au reușit să-i alăpteze la sân
În ultimii 10 ani, numeroase țări au făcut progrese semnificative în ceea ce privește creșterea ratelor de alăptare exclusivă la sân. În România, rata alăptării exclusive în primele 6 luni de viață a bebelușilor s-a triplat în ultimii 10 ani. Cu toate acestea, sunt posibile progrese și mai mari atunci când alăptarea este protejată și sprijinită, în special la locul de muncă. Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării din acest an Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a subliniat necesitatea unui sprijin mai mare pentru alăptare la toate locurile de muncă, pentru a susține și îmbunătăți progresele înregistrate în ceea ce privește ratele de alăptare la nivel mondial. Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) desfășoară de 10 ani Programul educațional ,,Școala Familiei Mele” prin cabinetele de medicina de familie, cu practică majoritar pediatrică.
,,O mamă care alăptează este o mamă care va avea un risc mai mic de cancer de sân. O mamă care alăptează este o mamă care nu ajunge atât de repede la probleme cu care noi ne confruntăm toată ziua în cabinetele noastre, anxietate, stres și epuizare. Procentul mamelor care ajung să dezvolte depresie post-partum dacă alăptează este mult mai mic decât al mamelor care nu alăptează”, a declarat pentru 360medical.ro dr. Valeria Herdea, medic de familie și președintele AREPMF.
Medicul a subliniat că o mamă care alăptează va avea un risc mai mic de cancer de sân.
,,În urma consilierii mamelor pentru alăptare am ajuns la un procent de peste 55% ceea ce este foarte mult”, a mărturisit dr. Valeria Herdea, specificând că studiile arată că există un procent mare de mame extrem de anxioase.
,,Lupta mare este pentru naștere naturală, în contextul în care în marile orașe se ajunge chiar și la 70% nașteri prin cezariană. Fibroamele care apar post-intervenție cezariană sunt mult mai frecvente”, a precizat medicul de familie care pledează pentru nașterea matură, atunci când este posibil și pentru alăptarea exclusivă la sân.
Există situații în care mamele pierd startul alăptării la sân din cauza faptului că nu e cineva alături de ele să le explice cu răbdare ce au de făcut. Mamele stau maxim două-3 zile în maternitate, după care se duc acasă, unde trebuie să se descurce cu bebelușul și apelează la consilieri în alăptare.
,,În maternitate lucrurile se derulează ritm foarte rapid. Ajunsă acasă, mama constată că este singură față în față cu bebelușul și are nevoie să știe ce să facă. Este bine că s-a dezvoltat, din fericire, chiar și acest sistem de consiliere în alăptare. Încurajez cadrele medicale să parcurgă aceste cursuri, să nu acționeze oameni nepregătiți profesional. Există, din păcate, și oameni care nu sunt pregătiți profesional și care de foarte multe ori induc mama în eroare”, a atras dr. Valeria Herdea.
În opinia președintei Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie nu există mamă care nu poate alăpta.
,,De-a lungul carierei am avut două situații în care mame care au adoptat copiii la vârstă foarte mică, au reușit să alăpteze. Este un proces volițional, divin, explicat de știință până la un punct. Au reușit să alăpteze mame care nu au avut nicio altă pregătire hormonală pentru a prelua acea sarcină de a crește bebelușul decât faptul că l-au primit foarte repede în situații dramatice”, a povestit dr. Valeria Herdea.
Primele săptămâni după naștere sunt cruciale în a menține alăptarea exclusivă la sân. Depresia postpartum este cel mai mare factor de risc pentru sinuciderea maternă și pruncucidere, uciderea unui copil în decurs de un an de la naștere, potrivit unui studiu.
Niciun comentariu!
Poți adăuga unul pentru a porni o conversație.