În jur de 500.000 de oameni suferă de epilepsie în România. Dintre aceştia, doar 150.000 sunt diagnosticaţi. Urmând tratamentul potrivit, o persoană care suferă de epilepsie se poatee bucura de o viaţă împlinită. David Popovici, primul înotător român dublu campion mondial la nataţie, a ales să fie ambasadorul campaniei de conştientizare a epilepsiei ,,Nu Te Ascunde”. El a avut în copilărie convulsii febrile.
Despre acest episod din viaţa sa, despre o vizită la medic care i-a schimbat viaţa, dar şi despre felul în care decurge o zi obişnuită, dar foarte aglomerată, a povestit campionul David Popovici.
Sportivul îşi începe activitatea dimineaţa devreme, după ce mănâncă , se duce la antrenament, apoi la sală sau are sală înainte, depinde de zi, apoi merge şi la şcoală, şi până la finalul zilei mai face un al doilea antrenament. Între cele două încearcă să şi doarmă şi să se refacă după activitatea fizică. Zilele lui bune sunt atunci când ajunge acasă de la al doilea antrenament în apă pe la ora 19.
,,Atunci e cam singurul meu timp liber, dar sunt prea obosit să mai fac ceva. Zile perfecte sunt şi zilele în care am avut vacanţă sau în care am fost la mare. Numai că nu după multe zile perfecte în care n-am făcut decât să mă relaxez, mi-am dat seama că mă plictisesc extrem de tare şi că am nevoie de cineva care să-mi zică la ce oră să fie undeva. Pentru că sunt într-un fel prea disciplinat ca să mă bucur eu de vacanţă şi mi-a intrat în sânge toată rutina asta”, a mărturisit David Popovici.
În opinia înotătorului, ziua ar trebui să aibă cel puţin 35 de ore ca să poată face tot ce şi-ar dori: antrenamente, sală, recuperare, timp cu prietenii, plimbări cu bicicleta.
De înot s-a apucat după o vizită la medicul ortoped, care a descoperit că avea nişte probleme cu spatele, probleme comune şi atunci medicul i-a recomandat să facă sport. Şi nu de orice sport, ci de înot.
,,Asta era soluţia pentru mine. A funcţionat de minune şi când am început să dau semne că-mi revin şi că devin din ce în ce mai sănătos. Am ales totuşi să continui cu sportul pentru că îmi plăcea mult prea mult cum mă făcea apa să mă simt. Dacă părinţii mei nu ar fi ascultat sfatul medicului, sigur aş fi avut un spate mai strâmb”, a spus David Popovici.
Campionul a mărturisit că îi este recunoscător acestui medic fiindcă a fost profesionist şi a ştiut să dea cea mai bună recomandare. Dar aceasta nu e singura vizită la medic care i-a schimbat viaţa lui David Popovici.
,,La un an eu am avut convulsii febrile, cred că a fost unul dintre cele mai stresante evenimente din viaţa părinţilor mei şi am fost chiar suspectat de epilepsie. Ai mei au eliminat această suspiciune cerând sfatul, de fapt vizitând medici neurologi. Şi faptul că te duci la medic şi ceri un sfat , o simplă consultaţie te poate poate salva de foarte multe afecţiuni, inclusiv de epilepsie. A fost şi cazul meu. Ai mai au ştiut ce să facă, au recurs la un expert”, a povestit campionul mondial la nataţie David Popovici.
Acesta este si motivul pentru care a devenit Ambasadorul campaniei ,,Nu Te Ascunde”, o iniţiativă care îi ajută pe români să înţeleagă mai bine epilepsia şi îi încurajează pe pacienţii diagnosticaţi cu această afecţiune să continue eforturile de administrare a tratamentului necesar.
,,Este importantă această campanie. Ai mei m-au învăţat încă de când era mic să ajut de ori câte ori pot şi să încerc să fie un om cât mai bun. M-au învăţat că nu toată lumea pleacă de la aceeaşi linie de start. Unii sunt defavorizaţi şi în măsura în care se poate trebuie ajutaţi de către noi, cei care am avut mai multe şanse.
Din fericire, celor care suferă de epilepsie aş vrea să le spun că cel mai bun lucru pe care pot să îl facă, cel mai important este să se ducă la medic, să înţeleagă că nu e nicio ruşine în asta, nicio jenă, pentru că toţi ne naştem diferiţi şi este foarte important să nu te ascunzi”, a afirmat David Popovici.
Urmăriţi şi VIDEO Daniela Stanov, UCB Pharma România: Pacientul cu epilepsie merită dreptul la o viaţă normală