[VIDEO] Litiaza renală, o patologie între specialităţi. Când e de nefrologie, urologie şi când este o urgenţă

[VIDEO] Litiaza renală, o patologie între specialităţi. Când e de nefrologie, urologie şi când este o urgenţă

Litiaza renală sau aşa cum este cunoscută în popor „pietre la rinichi” reprezintă una dintre cele mai vechi afecţiuni ale aparatului urinar, dar şi una dintre cele mai frecvente. ,,Litiaza renală este importantă pentru că de cele mai multe ori este cauza unor anomalii ale funcţiei enzimelor din rinichi, şi acest lucru este înnăscut în marea majoritate a cazurilor”, a explicat pentru 360medical.ro conf. univ. dr. Cristina Căpuşă, medic primar nefrolog la Spitalul Clinic de Nefrologie dr. Carol Davila din Bucureşti.

Medicul nefrolog a vorbit pe larg despre litiaza renală, descriind situaţiile în care afecţiunea este considerată o urgenţă medicală, dar şi când pacienţii trebuie să ajungă ântr-un serviciu de nefrologie, respectiv urologie.

,,Un om care a făcut o dată o piatră la rinichi poate oricând să o facă şi pe alta. O putem considera o boală cronică, indiferent dacă mai apare sau nu mai apare recidiva”, a specificat conf. dr. Cristina Căpuşă.

Colica renală apare atunci când piatra se deplasează din rinichi către vezica urinară. Pacientul trebuie să meargă la medic pentru a vedea dacă nu cumva acea piatră care s-a mişcat a rămas blocată pe această cale de eliminare, pe ureter.

,,Cineva care a avut simptome de colică renală, chiar dacă le stăpâneşte la domiciliu sau cu medicul de familie, să facă ulterior investigaţii ecografie şi examen de urină, pentru a vedea ce se întâmplă”, a atras atenţia medicul nefrolog.

Litiaza renală este o urgenţă când apare la pacienţii cu un singur rinichi funcţional, dar şi când este asociată cu pierderea de sânge în urină.

,,Dacă un om ştie că are un singur rinichi, la fel, cei care se cunosc cu boală cronică de rinichi de alte motive, care fac o colică, trebuie să ajungă la medic”,  a afirmat conf. univ. dr. Cristina Căpuşă.

În ceea ce priveşte vizitele la medicii specialişti nefrolog, respectiv urolog, conf. dr. Cristina Căpuşă e de părere că ,,litiaza renală este o patologie între specialităţi. Este atât a nefrologului cât şi a urologului. Toate complicaţiile litiazei cu blocarea căii de eliminare sunt apanajul urologului. Nefrologul în perioadele de acalmie trebuie să încerce să găsească cauza pentru care s-a format piatra în urină.”

Mulţi pacienţi elimină piatra spontan, fără intervenţie urologică. În urma colicii, piatra nu se blochează, străbate tot traiectul urinar, ajunge în vezică şi este eliminată în decurs de câteva zile.

Medicul nefrolog arată care sunt principalii vinovaţi de producerea litiazei renale, referindu-se la consumul de lichide şi alimente.

,,Cel mai important este inadecvarea consumului de lichide - şi de fapt de apă - la necesităţi”, a precizat conf. dr. Cristina Căpuşă.

Contează mult şi alimentaţia, astfel că în funcţie de tipul de litiază renală trebuie ţinut cont de alimentele care produc mult acid uric, de alimentele bogate în oxalaţi şi mai puţin cele bogate în calciu.

Sunt şi boli care pot să producă litiază, precum hiperparatiroidismul. În ceea ce priveşte hidratarea, consumul suficient de lichide diferă în funcţie de anotimp, de persoană.

,,Organismul uman este inteligent şi atât timp cât creierul nu este afectat de vreo boală, există centrul setei care îţi spune cam cât trebuie să bei”, a spus conf. dr. Cristina Căpuşă.

O persoană cu funcţia rinichiului normală poate să consume 2 litri, 3 litri, 4 litri de lichide fără nicio problemă, poate să fie chiar benefic, dar ,,forţarea ingestiei a prea multe lichide poate să ducă la acumularea lichidului în organism”, avertizează conf. dr. Cristina Căpuşă.

viewscnt