[VIDEO] Medicul dermatolog Hana Decean: Cum diagnosticăm corect dermatita atopică

[VIDEO] Medicul dermatolog Hana Decean: Cum diagnosticăm corect dermatita atopică

Între 5-30% din populaţia pediatrică şi 1-10% din populaţia adultă la nivel global se confruntă cu dermatită atopică, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Alergiilor. Tradus în costuri înseamnă multe zile de muncă şi de şcoală pierdute pentru cei care suferă de această boală, dar şi multe nopţi nedormite din cauza afecţiunii. ,,Dermatita atopică este o problemă de sănătate care afectează un segment larg din pacienţi de toate vârstele”, a declarat şef lucr. dr. Hana Decean de la UMF „Iuliu Haţieganu”, dermatolog la Spitalul Militar de Urgenţă ,,Dr. Constantin Papilian”.

Dermatita atopică este o povară greu de suportat pentru pacienţi. Ea apare atât la copilul mic, copilul mare, adolescent, cât şi la adult, dar leziunile din dermatita atopică arată diferit în funcţie de stadiul de activitate al bolii şi de vârsta la care se manifestă.

La vârste mici dermatita atopică este mai frecvent diagnosticată.

,,Dacă la vârste mici dermatita atopică este mai frecvent diagnosticată pentru că atât colegii din specialităţi conexe - mă refer la medicina de familie şi pediatrie - sau părinţii sunt mai antrenaţi să observe şi să recunoască aceste manifestări cutanate la pacienţi, pe măsură ce vârsta de debut a bolii creşte, dermatita atopică este frecvent subdiagnosticată sau este tratată necorespunzător, acest lucru determinând apariţia complicaţiilor şi apariţia agravării dermatitei atopice”, a precizat dr. Hana Decean.

Sunt pacienţi cu simptome, care nu ştiu că au o dermatită şi merg la alţi specialişti până să ajungă la dermatolog. În opinia dr. Hana Decean, pielea este tratată de către dermatolog, dar este foarte importantă colaborarea şi cu specialiştii din alte domenii.

,,De multe ori pacienţii ne sunt trimişi de către colegii din specialităţi precum alergologie, ORL, pediatrie, pneumologie, pentru că au pacienţi cu rinită alergică, conjunctivită alergică, cu astm bronşic sau bronşită asmatiformă sau cu diferite intoleranţe care prezintă modificări cutanate minime”, a spus medicul.

Diagnosticul de dermatită atopică nu este dificil de stabilit şi nu este unul invaziv. El se stabileşte pe baza unui interviu, a unei discuţii medic-pacient. Există un index SCORAD pe baza căruia se urmăreşte cuantificarea severităţii dermatitei atopice

,,Lipsa de confort cu propriul tegument determină tendinţă de izolare socială”, a atras atenţia dr. Hana Decean.

Vezi şi [VIDEO]: Dermatita atopică, mai mult decât părea să fie

[VIDEO] Prof. dr. Carmen Bunu Panaitescu: Pot trece luni până se pune problema diagnosticului de dermatită atopică

viewscnt