Timp de trei ore s-a vorbit despre accesul românilor la medicamente, despre discontinuităţile din piaţă privind aprovizionarea cu medicamente, dar şi despre fondurile disponibile pentru semnarea contractelor cost volum în cadrul celei de-a treia ediţii a dezbaterii ,,Access and Therapies360”, organizată de redacţia 360medical.ro, un eveniment din seria conferinţelor 360 APT, Acces, politici şi terapii. Oana Ingrid Mocanu, directorul Direcţiei farmaceutice, clawback cost volum CNAS, a declarat că ,,suma rămasă disponibilă pentru negocierile din acest an, tot scade pe măsură ce au loc procese de negociere. Ultimul proces de negociere a avut loc în data de 9 august şi suma rămasă disponibilă este de cinci milioane de lei”.
12 invitaţi au răspuns provocării 360medical.ro de-a prezenta accesul la medicamente şi terapii din propria perspectivă : dr. Ioana Bianchi, Director Afaceri Externe Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dr. farm. Răzvan Prisada Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), Cătălina Grama, External Engagement Lead România UCB Pharma România, Simona Cocoş, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) şi directorul general al companiei Zentiva România şi Moldova, Cătălin Radu, directorul general al Bristol Myers Squibb (BMS) România, profesor universitar doctor Cornelia Niţipir, medic primar oncologie medicală şi medic specialist în radioterapie, doctor în ştiinţe medicale, dar şi şefa Clinicii de Oncologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Elias, Adriana Stara, General Manager AbbVie România, Coralia Kreyer, Preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM), Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, care va veni alături de mine în studio în partea a doua a evenimentului, Radu Gănescu, Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), prof.dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor România.
Din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a participat Oana Ingrid Mocanu, directorul Direcţiei farmaceutice, clawback cost volum CNAS, care întrebată despre semnarea contractelor cost volum a mărturisit că este foarte greu să negocieze ceva nou cu cinci milioane de lei şi să reia procese de negociere pentru medicamentele care sunt deja incluse în listă asta.
,,Cinci milioane nu înseamnă nimic. Din 4 miliarde de lei au mai rămas 5 milioane. Deşi s-a solicitat la propunerea de buget pentru anul 2023 o sumă, Ministerul de Finanţe ne-a alocat cu totul altă sumă”.
La rectificarea bugetară, CNAS a solicitat Ministerului de Finanţe o suplimentare a limitei maxime până la care să poată negocia şi încheia contracte cost-volum şi cost-volum rezultat, astfel încât să acopere şi să reia procesele de negociere pe care le are până la sfârşitul anului.
Potrivit directorului CNAS, sunt 16 molecule în această situaţie, precum şi moleculele noi care stau şi aşteaptă în atenţia comisiei de negociere, 43 la număr şi care sunt pentru 59 de indicaţii sau linii terapeutice.
,,Problema este pe partea de finanţare şi limită de cheltuială pe care statul român şi-o poate permite pentru aceste medicamente, pentru care se limitează foarte mult accesul pacienţilor la tratament. Tot ceea ce avem în proces de negociere de novo, sunt medicamente orfane, care se adresează unor subgrupuri mici de pacienţi, pentru care nu există altă alternativă terapeutic listă”, a precizat în cadrul dezbaterii ,,Access and Therapies360” pe care o puteţi urmări integral aici.