[VIDEO] Petiţie împotriva Colegiului Medicilor Stomatologi din România. Ce nemulţumiri au medicii semnatari

[VIDEO] Petiţie împotriva Colegiului Medicilor Stomatologi din România. Ce nemulţumiri au medicii semnatari

Peste 600 de medici stomatologi au semnat o petiţie online prin care cer demisia imediată a Colegiului Medicilor Stomatologi din România, alegeri anticipate pentru aceste funcţii şi revenirea Colegiului la menirea sa iniţială. Iniţiatorii petiţiei expun în 10 puncte nemulţumirile pe care le au, prima dintre ele fiind legată de felul în care a acţionat Colegiul naţional cu privire la starea de urgenţă instaurată de pandemia de COVID-19 pe teritoriul Romaniei si deciziile pe care le-a adoptat.

Petiţionarii acuză CMSR că a adus grave prejudicii materiale şi de imagine medicilor stomatologi şi pacienţilor, prin diminuarea drastică până la blocarea totală a asistenţei stomatologice de urgenţă în perioada stării de urgenţă în România.

,,În perioada stării de urgenţă, aşa cum bine se ştie, când a apărut Ordonanţa de Urgenţă nr.2 militară cabinetele medicale stomatologice nu au fost închise. Ordonanţa spune clar s-a suspendat activitatea temporar cu excepţia urgenţelor. Practic noi am putut să lucrăm în continuare, ulterior s-a dat decizia numărul 13 BECS din partea Colegiului medicilor stomatologi în România care direct a limitat activitatea cabinetelor medicale stomatologice, redirecţionând toate serviciile de urgenţă către UPU. Noi am intervenit, aici vorbesc în calitate de persoană oficială, ca vicepreşedinte a Colegiului Medicilor Stomatologi Timiş şi am sesizat aceste aspecte. (…) În fază iniţială, marea majoritate adică aproape toate cabinetele şi-au închis porţile. Atât pacientul cât şi medicul avut de suferit”, a precizat pentru 360 medical dr. Mihaela Cuţui, vicepreşedintele Colegiului Stomatologilor Timiş.

În opinia stomatologului timişorean, medicii au suferit din cauza închiderii cabinetelor, având în vedere faptul că majoritatea dintre ei au rate pentru aparatură, pentru chirie, pentru clădiri, iar pacienţii au avut de suferit, pentru că la nivel naţional nu erau foarte multe centre de urgenţă. Unele dintre urgenţele stomatologice nu s-au putut asigura. De exemplu, Timişul a asigurat inclusiv urgenţele pentru Caraş-Severin, care nu a avut niciun serviciu de urgenţă.

,,Urgenţa nu e să pui numai un pansament calmant, e egal cu zero un pansament calmant. Pacienţii au avut de suferit la greu”, a spus şi dr. Nela Muşat, medic stomatolog Ilfov, care şi-a închis cabinetul pe perioada stării de urgenţă, instaurată în România din cauza pandemiei de COVID-19.

Semnatarii petiţiei acuză că s-a făcut o ,,listă de ceea ce înseamnă urgenţe” importată si total neadecvată.  Ei spun că nu se mai simt reprezentaţi de CMSR.

,,Un colegiu trebuie să ne reprezinte, eu nu mă simt reprezentată. Legătura mea cu Colegiul Medicilor Stomatologi din teritoriul judeţului este cotizaţia care se plăteşte online, direct lunar la aceeaşi dată viza, punctele de educaţie medicală continuă şi atât. Cotizaţia s-a mărit prin dublare, iar acum sunt zvonuri că se va mări”, a afirmat dr. Muşat.

Petiţionarii acuză CMSR de lipsa totală de transparenţă atât în luarea deciziilor cât si a situaţiei financiare.

,,În ultimii ani nu s-a trimis în teritoriu nici un proces verbal al sedinţelor Biroului Executiv Naţional şi al Consiliului Naţional, deşi legea cere oricărei organizaţii, inclusiv asociaţiilor de locatari, să întocmească aceste procese verbale şi să le pună la dispoziţia membrilor. În absenţa proceselor verbale, fără dovedirea cvorumului si a unei majoriţati de voturi care să susţină o decizie sau alta,orice se hotăraste este nul şi ilegal. Procesele verbale trebuie trimise în timp real şi nu “post factum”, când pot fi modificate în funcţie de interes”, se arată în petiţie.

Mihaela Cuţui a precizat că ,,în ultimii 10 ani nu s-au trimis procese verbale, nu se ştie situaţia financiară exactă. Am vrut să ştim cum s-a cheltuit fiecare ban al medicilor.”

O altă nemulţumire a medicilor stomatologi este aceea că CMSR nu a susţinut exceptarea stomatologiei de la ,,Legea ANMCS”. Potrivit punctului 9 din petiţie Colegiul a votat în Consiliul director al ANMCS contra intereselor medicilor stomatologi, fără să informeze colegiile teritoriale.

,,Evaluarea şi acreditarea ANMCS ar însemna pentru noi doar completarea unor hârtii şi plătirea de taxe”, e de părere vicepreşedintele Colegiului Stomatologilor Timiş.

viewscnt