[VIDEO] Prof. dr. Gener Ismail, nefrolog: Cancerul și boala cronică de rinichi interacționează în dublu sens

[VIDEO] Prof. dr. Gener Ismail, nefrolog: Cancerul și boala cronică de rinichi interacționează în dublu sens
martie 11 14:10 2022
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

De Ziua Mondială a Rinichiului, celebrată peste tot în lume pe 10 martie,  dezbaterea ,,Nephro360”, organizată de redacția 360medical.ro, un eveniment online din seria conferințelor 360 APT, Acces, politici și terapii, a adus în atenție mai multe subiecte legate de Boala cronică de rinichi. Prof. univ. dr. Gener Ismail, cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, dar și medic primar nefrolog, şeful clinicii de Nefrologie la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti a vorbit în cadrul evenimentului despre opțiunile terapeutice în onco-nefrologie existente în România. ,,Cancerul și Boala cronică de rinichi interacționează în dublu sens”, a declarat prof. dr. Gener Ismail.

Medicii nefrologi prezenți la prima ediție a dezbaterii ,,Nephro360” au atras atenția că 1 din 10 adulți din lumea întreaga suferă de Boala cronică de rinichi (BCR).

,,Pacienții cu BCR au risc crescut de neoplazii. Ei au ca primă cauză de deces  bolile cardiovasculare, aproape în jumatate din cazuri mor de boală cardiovasculară, iar pe locul 2 și 3 sunt infecțiile și aceste boli neoplazice, inclusiv cele renale”, a precizat şeful clinicii de Nefrologie de la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti.

Prof. dr. Gener Ismail a arătat că prevalența pacienților care au boală neoplazică în lume este 1,5 la sută, în timp ce prevalența BCR pe mapamond, inclusiv în România este de până la 10 la sută, ambele prevalențe fiind în creștere.

,,Relația dintre cancer și Boala cronică de rinichi este una extrem de strânsă și complexă. Practic, aceste două entități împărtășesc aceeași factori de risc: vârsta înaintată, fumat, alcool, obezitate, diabet zaharat. Medicamente precum analgezice sunt asociate frecvent acestei boli oncologice precum și virusuri precum cel al hepatitei B sau al hepatitei C, frecvente în România”, a afirmat medicul nefrolog.

Șeful clinicii de Nefrologie de la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti a vorbit și despre medicamentele administrate, care pot afecta rinichii, astfel că atât pacienții, cât și medicii trebuie să fie atenți.

,,Boala neoplazică poate fi cauză de boală renală prin diverse tipuri de afectare, boli glomerulare, nefropatii obstructive, situația pacientului cu boală de rinichi la care avem nevoie să scoatem un rinichi sau să facem nefrectomii parțiale care conduc la Boală cronică de rinichi. Dar cea mai frecventă cauză sunt aceste terapii mai vechi sau mai noi, inclusiv cele țintite, biologice care din păcate determină suferință renală și care uneori conduce la BCR și nevoia de dializă și de transplant”, a spus prof. univ. dr. Gener Ismail.

Medicul a semnalat că transplantul renal este dificil de făcut la un pacient cu neoplazie. ,,Poate fi făcut după minimum 5 ani în care pacientul este declarat vindecat din punct de vedere oncologic”, a mărturisit nefrologul.

Pentru că acești pacienți  nu pot fi tratați decât în echipă multidisciplinară: din care fac parte oncologi, chirurgi, dar și nefrologi, cardiologi, radiologi, mai mulți medici din România nefrologi, cardiologi, hepatologi au identificat nevoia unei subspecialități în țara noastră: onco-nefrologie.

,,În acest sens UMF Carol Davila și Institutul Clinic Fundeni a încercat să facă demersuri pentru a obține fonduri europene în ideea dezvoltării acestei subspecialități și am reușit în 2019 să obținem o finanțare europeană de tip POCU de aproape 1,5 milioane de euro. Am reușit să facem training pentru aproape 500 de medici din diverse specialități: nefrologi, urologi, interniști, radiologi în domeniul onco-nefrologiei. A fost un proiect pe care l-am implementat cu succes și încercăm să facem noi aplicații în acest domeniu”, a explicat cadrul didactic de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu