De la 1 ianuarie 2023 a intrat în vigoare în România Legea privind Planul naţional pentru combaterea cancerului. Ministerul Sănătăţii trebuie să elaboreze Normele de aplicare a acestei legi, iar senatoarea Nicoleta Pauliuc, preşedintele Comisiei de apărare şi ordine publică şi siguranţă naţională din Senat, supravieţuitoare de cancer care s-a implicat în transpunerea în lege a acestui Plan anticancer a precizat într-un interviu pentru 360medical.ro că ,,este pentru prima dată în ultimii 30 de ani când putem spune că cei care astăzi au primit diagnosticul de cancer văd o luminiţă la capătul tunelului.”
Pacienţii din România cu toate tipurile de cancer ar trebui să aibă un traseu mai lin şi mai scurt potrivit acestui Plan AntiCancer care va începe să fie pus în practică din luna iunie 2023.
Legea AntiCancer are nevoie de norme de aplicare, iar senatoare a precizat că ,,punem presiune pe funcţionarii din Ministerul Sănătăţii să elaboreze normele de aplicare.”
Planul AntiCancer face o radiografie a situaţiei medicale existente în România astăzi şi vine cu o schimbare de paradigmă.
,,Toţi suntem chemaţi să găsim cele mai bune soluţii pentru ca oamenii să nu mai fie simple statistici şi să urce în trenul supravieţuitorilor de cancer”, a spus Nicoleta Pauliuc, preşedintele Comisiei de apărare şi ordine publică şi siguranţă naţională din Senat şi supravieţuitoare de cancer.
Planul Naţional de Luptă împotriva Cancerului este structurat pe 5 piloni. România este a doua ţară din Uniunea Europeană care a transpus Planul european de luptă împotriva cancerului în Plan naţional prin lege, în condiţiile în care România este pe primul loc la mortalitatea prin cancer
,,Noi, Parlamentul, am făcut ceea ce trebuie. Şi ceea ce scrie în Constituţie. Am promis că vom face o monitorizare permanentă de la nivelul Parlamentului asupra implementării acestui Plan”, a afirmat Nicoleta Pauliuc.
Este nevoie de bani pentru a susţine toate activităţile care sunt trecute în Plan, dar senatoarea e de părere că România nu trebuie să facă nimic altceva decât să înfiinţeze acele instituţii care să-i permită să acceadă fonduri europene.
În cadrul Planului există obligativitatea înfiinţării unui fond de inovare. Sunt la nivelul Uniunii Europene aproape 100 de milioane de euro pe care îi pot lua tinerii cercetători în domeniul sănătăţii.
,,Studii la nivel european arată că un management bun al banilor prin programe, prin prevenţie, duce la o scădere a cheltuielilor pentru tratament cu aproape 30-40%”, a mai arătat Nicoleta Pauliuc. Senatoarea le transmite semnalul românilor că ,,ei contează şi că tratamentele inovative îşi vor găsi drum şi în medicina românească, în sistemul nostru naţional de sănătate”.