VIDEO Ştefan Mateoiu, medicinist român care a promovat examenul de rezidenţiat din Franţa: Examenul este criminal din punct de vedere al bibliografiei

VIDEO Ştefan Mateoiu, medicinist român care a promovat examenul de rezidenţiat din Franţa: Examenul este criminal din punct de vedere al bibliografiei

Examenul de rezidenţiat francez este cunoscut ca unul dintre cele mai dificile din Europa. Ştefan Mateoiu, absolvent al Facultăţii de Medicină a UMF ,,Carol Davila” Bucureşti, este unul dintre mediciniştii români care a promovat acest examen pentru care a învăţat aproape un an de zile timp de peste 12 ore zilnic. "În România, bibliografia pentru examenul de rezidenţiat însumează cam 850 de pagini. În Franţa, bibliografia însumează 11.000 de pagini”, a afirmat Ştefan Mateoiu, care a explicat, pentru 360medical.ro, care sunt diferenţele între rezidenţiatul din România şi cel din Franţa.

Din România s-au prezentat la examenul de rezidenţiat din Franţa în jur de 30 de medicinişti, proveniţi din toate centrele universitare.

,,La mine a fost o decizie de moment acest examen de rezidenţiat. În vacanţa dintre anul V şi anul VI am fost într-un stagiu Erasmus în Franţa. Candoarea cu care m-au primit şi deschiderea pe care am avut-o acolo, m-au făcut să-mi regândesc deciziile pe viitor”, a spus Ştefan Mateoiu, care a avut ocazia să meargă la spitalul din Nisa, unde a rămas încântat de atitudinea medicilor, profesorilor, rezidenţilor faţă de studenţii la Medicină. Reîntors acasă, studentul român a început să se pregătească pentru examenul de rezidenţiat din Franţa, în anul VI de facultate.

,,Examenul din Franţa este criminal din punct de vedere al bibliografiei. Nu prea-ţi dă varianta de a mai face ceva în paralel”, a declarat Ştefan Mateoiu. Acesta a spus că volumul bibliografiei pentru rezidenţiatul francez este de aproape de 12 ori, 13 ori mai mare decât pentru cel românesc şi că aceasta nu este singura diferenţă.

 ,,Nu poţi să spui că e diferită medicina pe care o înveţi acolo de medicina pe care o înveţi aici. Dar nivelul de detalii şi volumul sunt diferite”, a mărturisit românul, care a adăugat că şi duritatea examenului este un alt aspect important de luat în seamă, în condiţiile în care în Franţa sunt 3 zile de examen la rezidenţiat, 6 ore de examen în fiecare zi.

 ,,Anul acesta a fost primul an în care examenul s-a dat electronic, pe tabletă şi grile două zile de grile şi o zi lecture critique d’un article, când ai două articole ştiinţifice care ţi se dau de către comisia de examen şi pe care tu trebuie să le analizezi ca şi cum ai fi boardul editorial al unei publicaţii internaţionale, o zonă foarte complicată pe care din păcate nu prea o facem noi în România şi care ţine de capacitatea de a scrie un articol ştiinţific”, a explicat Ştefan Mateoiu.

Potrivit absolventului Facultăţii de Medicină UMF Carol Davila, volumul atât de mare şi concurenţa atât de acerbă la rezidenţiatul francez îi obligă pe mediciniştii din Franţa să înveţe constant în timpul facultăţii.

,,Francezii învaţă serios în facultate. Noi nu avem aceeaşi constanţă în timpul anului pe care o au ei Studenţii la Medicină în Franţa încep clar şi serios pregătirea pentru Rezidenţiat din anul III-IV” , a conchis Ştefan Mateoiu.

Anul acesta au promovat 9.800 de candidaţi examenul de rezidenţiat din Franţa. Aproape jumătate din toate locurile de la rezidenţiatul din Franţa sunt pentru medici de familie, medici de urgenţă, medici  internişti.

,,Din 9.500 de locuri pe an, 3500 sunt doar pentru medicină de familie”, a precizat românul care îşi doreşte să facă ortopedie. Majoritatea mediciniştilor din România obţin la rezidenţiatul  francez medicină de familie sau medicină internă, cu mici excepţii.

viewscnt