VIDEO: Steluța Moisescu, despre campusul NIA pentru adulți și adolescenți cu autism: Ne propunem să oferim viață acestor persoane și familiilor lor

VIDEO: Steluța Moisescu, despre campusul NIA pentru adulți și adolescenți cu autism: Ne propunem să oferim viață acestor persoane și familiilor lor
septembrie 18 10:30 2023
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

Autismul este o tulburare pe viață care-i afectează atât pe cei care suferă de ea, cât și pe aparținătorii acestora. 25-30% din persoanele cu autism se confruntă cu tulburări de adaptare, dar și de învățare, iar după vârsta 18 ani persoanele cu autism din România nu mai beneficiază de servicii specifice în cadrul sistemului public de asigurări sociale și pur și simplu dispar din statistici. ,,În privința statisticilor în România, cele care există legate de autism sunt unele pe care le putem uita pentru că ele nu reflectă realitatea”, a declarat pentru 360medical.ro Steluța Moisescu, președintele Asociației NIA Neurodiversity Academy și mama unui tânăr cu o astfel de tulburare de spectru autist, care și-a propus să construiască un campus. Campusul NIA Academy, dedicat adulților și adolescenților cu autism, în Bolintin-Vale.

În prezent, în România, persoanele cu autism și familiile lor  se confruntă cu un acces limitat la servicii și resurse adecvate. Potrivit calculelor făcute de Steluța Moisescu, președintele asociației NIA, în jur 126.000 de români au autism sever.

,,Nu e deloc puțin pentru că atunci când vorbim de o persoană cu autism, trebuie să știm că nu este singura care este impactată. Orice persoană care stă în casă cu acea persoană cu autism este cel puțin la fel de mult de afectată și calitatea vieții este la fel de mult de afectată ca a persoanei cu autism în sine, fie că vorbim de mamă, fie că vorbim de tată, fie că vorbim de soră, fie ca vorbim de bunici. Deci, în mod normal ar trebui să înmulțim acest număr cu numărul mediu de membri ai familiei, de 3-4, și ajungem la o populație care este afectată în mod direct de autism”, a spus Steluța Moisescu, președintele Asociației NIA Neurodiversity Academy.

30% dintre persoanele cu autism au manifestări sau dezvoltă forme severe de autism, iar 80% din aceste persoane sunt adulte. Foarte mulți membri ai familiilor care au în grijă o persoană cu autism nu mai lucrează.

,,Din nefericire, este un fenomen care a rămas necunoscut mult prea mult timp, iar familiile au îndurat și n-au avut puterea să strige”, a mărturisit  Steluța Moisescu, în opinia căreia sprijinul oferit de instituțiile statului este foarte limitat, dar și înțelegerea din partea societății este la fel de limitată.

Campusul NIA Academy va fi situat în orașul Bolintin-Vale, pe un teren obținut printr-un contract de parteneriat cu Consiliul Județean Giurgiu, și în strânsă colaborare cu Primăria orașului Bolintin-Vale.

Campusul NIA va oferi: servicii rezidențiale cu suport și asistență specializată pentru adulți cu autism, servicii de zi, terapeutice, medicale, ateliere protejate și fizioterapie pentru adulți si adolescenți cu autism, rezidenți și non rezidenți.

,,În funcție de tipul de autism și felul în care se manifestă de la un rezident la altul, poate să stea singur în casă un beneficiar sau maxim 6 persoane în casă”, a explicat Steluța Moisescu.

Serviciile rezidențiale vor fi oferite 24 de ore din 24 unui grup de 25 de beneficiari, care vor sta în 22 de clădiri.

,,Capacitatea centrului de zi este de minim 50 de persoane care vor ajunge într-o zi la Campusul NIA. Cu siguranță, nu toți vor sta 8 ore pe zi și poate mulți dintre ei nu vor veni în fiecare zi”, a declarat președintele Asociației NIA Neurodiversity Academy.

Termenul de a termina acest centru este la sfârșitul anului 2024, iar în cursul anului 2025 campusul ar putea fi dat în funcțiune pentru beneficiari.

,,Ne propunem să oferim viață acestor persoane și familiilor lor, iar dacă ne referim strict din punct de vedere al serviciilor, tot ce au ei nevoie este să simtă că trăiesc, să simtă că evoluează”, a precizat Steluța Moisescu.

 

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu