[VIDEO] Vaccinarea HPV: ,,Ar fi normal să vaccinezi copilul când are nevoie!”

[VIDEO] Vaccinarea HPV: ,,Ar fi normal să vaccinezi copilul când are nevoie!”
ianuarie 23 12:00 2020
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Vaccinarea gratuită împotriva HPV (Human Papiloma Virus) se face, începând din această lună în cabinetele medicilor de familie, la fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani, pentru care părinții au solicitat în anii 2017 și 2018 vaccinarea. Potrivit Ministerului Sănătății și fetițele care au trecut de această vârstă, dacă părinții au solicitat, pot fi vaccinate. Însă la nivel național sunt puține cereri depuse de către părinți, susține dr. Daciana Toma, secretarul Societății Naționale de Medicina de Familie (SNMF), care a precizat în exclusivitate pentru 360medical.ro că din dozele de vaccin distribuite acum pentru programul național de vaccinare se onorează cererile depuse în urmă cu trei ani.

 

,,În acest moment nu am cereri depuse. De fapt, cred că sunt puține cereri depuse la nivel național pentru că e acea situație în care hai să depunem cereri că poate, poate va fi ceva. În momentul în care s-au depus respectivele cereri în 2017 -2018 nu exista furnizare de vaccin HPV de către DSP-uri. Am fost invitați de către DSP-uri să reluăm procesul de depuneri de cereri pentru fetițele eligibile fără să se poată preciza cererile actuale când vor fi onorate”, a declarat dr. Daciana Toma, medic de familie în București.

Ministerul Sănătății a distribuit în teritoriu primele 20.000 de doze de vaccin HPV, împreună cu un ghid de informare. DSP-urile locale vor transmite lunar către Ministerul Sănătății situația cererilor venite de la părinții care solicită vaccinarea.

,,Dar deocamdată din vaccinul achiziționat și prezent în DSP-uri la acest moment se onorează cererile depuse în 2017-2018”, a precizat reprezentanta SNMF, care e de părere că ,,ar fi normal să fie vaccinat copilul atunci când are nevoie”. În opinia medicului de familie, sunt părinți care își doresc foarte mult să facă acest vaccin fetițelor.

,,Mie mi se pare absolut delicat să-i spun unui părinte ia depune dumneata o cerere și apoi mai vedem. Ar fi normal să poți să vaccinezi copilul atunci când are nevoie. Oricine știe foarte bine că în momentul în care există o latență între momentul în care un individ este dispus să demareze o acțiune și până când poate s-o facă cu adevărat, riscul de a pierde entuziasmul pentru acel demers este foarte mare”, a spus dr. Daciana Toma.

Ministerul Sănătății ar putea cumpăra până la 2,1 milioane de doze de vaccin anti-HPV în următorii 4 ani, în funcție de cerere.

 

 

 

 

scrie un comentariu

1 Comentariu

Adaugă un comentariu