ADEM: Ministerul Sănătăţii vrea să suspende exportul pentru medicamente care nici nu pot fi exportate

ADEM: Ministerul Sănătăţii vrea să suspende exportul pentru medicamente care nici nu pot fi exportate

Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) contestă măsura propusă de Ministerul Sănătăţii privind suspendarea temporară a distribuţiei în afara teritoriului României, pe o perioadă de 6 luni, a unor medicamente antibiotice şi antitermice cu administrare orală. Potrivit asociaţiei, măsura este nejustificată, în condiţiile în care 7 din cele 13 denumiri comune internaţionale (DCI) de pe lista anunţată nici nu pot fi exportate din ţară. 

ADEM este organizaţia reprezentativă pentru sectorul distribuţiei paralele din România.

În 30 decembrie 2022, Ministerul Sănătăţii a lansat un proiect de ordin care prevede suspendarea exportului mai multor medicamente, antibiotice şi antitermice de uz pediatric, pentru o perioadă de şase luni, motivând măsura prin discontinuităţile apărute în ultimele luni în disponibilitatea produselor pe piaţa din România.

În replică, ADEM menţionează că Ministerul Sănătăţii omite publicarea inclusiv a unei liste de preparate comerciale, forme orale, disponibile în România pentru lista de DCI-uri propusă spre a fi suspendată la export.

"Din analiza noastră a Canamed reiese faptul că 5 dintre cele 13 substanţe active nu se exportă, pentru alte două substanţe active din listă nu este aprobat un preţ, implicit nu se pot comercializa în România sau exporta, iar pentru restul de antibiotice/cefalosporine din listă există cel puţin 70 de preparate comerciale disponibile în România, dintre care doar 3 au fost exportate anterior acestei crize, fără a afecta disponibilitatea acestora din România", a precizat asociaţia, într-un comunicat.

Mai mult, preparatele pe bază de ibuprofen şi paracetamol nu se exportă intracomunitar din România, chiar dimpotrivă, unele se importă paralel, potrivit ADEM.

"În general, nu se poate vorbi despre o criză a medicamentelor atât timp cât pentru o anumită substanţă activă există alternative generice disponibile în număr mare în piaţă", mai arată asociaţia.

ADEM argumentează că discontinuităţile temporare sau permanente în aprovizionarea pieţei româneşti cu anumite medicamente se înregistrează ca urmare a unor motive de fabricaţie, cerere şi consum ridicat, întârzieri sau indisponibilitatea materiilor prime necesare formelor de ambalare sau substanţelor active.

Alte cauze ţin de motive comerciale, generate de creşterea preţurilor utilităţilor pe fondul crizei energetice şi implicit a tuturor componentelor de pe întreg lanţul de fabricaţie.

"Prin urmare, ADEM consideră că măsura de suspendare a exportului este redundantă şi nejustificată, creând turbulenţe inutile în Piaţa Unică. Nu înţelegem măsura, nu înţelegem de ce se propun pentru suspendare la export medicamente care nu se exportă, nu suntem de acord cu măsura şi solicităm clarificări pe această cale", precizează asociaţia.

Membrii ADEM amintesc că au solicitat de mai mulţi ani o strategie pentru a combate mai eficient deficitul de medicamente şi pentru a putea anticipa mai bine blocajele.

"Măsura nu rezolvă sub nici o formă problemele deja cunoscute care provoacă penurii şi care ţin de producători şi bugete alocate medicamentelor, precum: motivele de fabricaţie, cererea şi consumul ridicate, întârzierile sau indisponibilitatea materiilor prime necesare formelor de ambalare, a substanţelor active şi în principal motivele comerciale cauzate de creşterea preţurilor utilităţilor pe fondul crizei energetice şi implicit a tuturor componentelor de pe întreg lanţul de fabricaţie", arată comunicatul.

Potrivit ADEM, din România s-au retras şi se retrag in permanenţă medicamente generice şi accesibile ca preţ, ceea ce afectează în special populaţia săracă, afectată cel mai mult de inflaţia ridicată.

"Reiterăm cazurile precedente în care Ministerul Sănătăţii a abordat în acelaşi mod, prin restricţii ale exportului paralel, anumite crize la nivel naţional, precum cea a vaccinului ROR sau a imunoglobulinelor, fără a le rezolva astfel", mai arată asociaţia.

viewscnt