Antibiotice Iaşi: Taxa clawback riscă să scadă potenţialul de dezvoltare a companiei pe termen mediu şi lung

Antibiotice Iaşi: Taxa clawback riscă să scadă potenţialul de dezvoltare a companiei pe termen mediu şi lung

Producătorul de medicamente generice Antibiotice Iaşi, singurul jucător important din sectorul farmaceutic controlat de statul român, a avertizat că taxa clawback riscă să scadă potenţialul de dezvoltare a companiei pe termen mediu şi lung, în condiţiile în care “nu se întrevăd măsuri legislative pentru diminuarea taxei”.

“Anul 2019 este sub semnul dezvoltării afacerii pe direcţia internaţionalizării, consolidării vânzării în România şi elaborării unui plan de susţinere pentru anii următori, în condiţiile în care nu se întrevăd măsuri legislative pentru diminuarea taxei clawback, care riscă să scadă potenţialul de dezvoltare a companiei pe termen mediu şi lung”, a precizat compania, în raportul financiar preliminar.

Antibiotice Iaşi a plătit anul trecut 36,5 milioane lei – adică circa 10% din cifra de afaceri – sub firmă de taxă clawback, în creştere cu 25% faţă de nivelul plătit în anul precedent.

Compania a fost forţată anul trecut să realizeze “un amplu program de gestionare a activităţii care să reducă impactul considerabil generat de taxa clawback”, arată acelaşi raport financiar.

Recent, Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a avertizat că mai multe medicamente generice ieftine riscă să fie retrase de pe piaţă de producători, în condiţiile în care preţul de vânzare a ajuns sub costul de producţie din cauza taxei clawback şi a costurilor generate de implementarea Sistemului Naţional de Verificare a Medicamentelor (SNVM).

“O taxă clawback care reprezintă cel puţin o treime din preţul de producţie, la care se adaugă costul implementării noului sistem, va face ca şi mai multe medicamente să ajungă cu preţul de vânzare sub costul de produţie, ceea ce va genera în mod imediat retragerea din producţie sau sistarea importului,” a declarat preşedintele APMGR, Adrian Grecu, citat într-un comunicat al asociaţiei.

APMGR solicită din nou autorităţilor introducerea calculului diferenţiat al taxei clawback, în sensul reducerii ei pentru medicamentele ieftine.

Antibiotice Iaşi a încheiat 2018 cu o cifră de afaceri de 364,4 milioane lei (78,4 milioane euro), în creştere cu 8,2% faţă de anul precedent, şi un profit net de 34,1 milioane lei (7,3 milioane euro), mai mare cu 1,5%

Compania Antibiotice Iaşi este controlată de statul român, prin Ministerul Sănătăţii, care deţine 53% din acţiuni, alt acţionar important fiind SIF Oltenia (15,4%).

Producătorul de medicamente este listat la Bursa de Valori Bucureşti şi are o valoare de piaţă de 329,6 milioane lei (69,4 milioane euro), calculată la ultimul preţ de închidere a şedinţei bursiere.

viewscnt