Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR) solicită reducerea taxei clawback pentru medicamentele generice şi ajustarea preţurilor cu inflaţia pentru medicamentele ieftine, pentru a asigura accesul pacienţilor la tratamente.
Astfel, APMGR propune scăderea taxei clawback pentru medicamentele generice şi pentru cele produse în România, care este în prezent de 20%, respectiv 15%, cu un procent cuprins între 6% şi 8%.
"Din cauza modului de calcul al taxei, la preţul de raft, pentru un medicament generic de tip III compensat integral, cu un preţ de producător aflat in intervalul 5-50 lei, se plăteşte o taxă clawback de peste 28%, şi nu 20%, cum prevede Legea 53/2020", menţionează asociaţia.
O altă măsură solicitată este actualizarea preţurilor cu rata inflaţiei, cel puţin pentru medicamentele cu un preţ de sub 100 lei.
Potrivit asociaţiei, 70% dintre pacienţii români riscă să rămână fără medicamente generice, în condiţiile în care facilităţile de producţie din România riscă să-şi restrângă activitatea sau chiar să înceteze să mai producă medicamente generice.
"Industria de medicamente generice şi biosimilare are o obligaţie morală şi legală de a menţine aprovizionarea cu medicamente către România şi suntem pe deplin angajaţi să facem acest lucru. Cu toate acestea, nu putem opera într-un mediu care combină inflaţia excesivă a costurilor de producţie cu politici de taxare (taxa claw-back) si cu presiuni de scădere constantă a preţurilor", a transmis joi APMGR, într-un comunicat remis 360medical.ro.
Asociaţia solicită Guvernului să abordeze situaţia dificilă a producţiei de medicamente din România prin politici durabile.
"În actualul context socio-economic, cu inflaţie la cote alarmante, populaţie îmbătrânită, cheltuielile cu tratamentul bolilor cronice vor creste. 1.000 de medicamente generice intrate pe piaţa locală în perioada 2015-2021 au generat economii de cost de 780 milioane euro (la bugetul pentru compensarea medicamentelor) şi un acces crescut de 3 ori al pacienţilor la tratament", arată asociaţia.
Potrivit calculelor APMGR, 60% dintre aceste economii de cost (472 milioane euro) au fost generate de medicamentele generice din clasele terapeutice oncologie, cardiologie, diabet şi neurologie.
"Fără economiile de cost aduse de către medicamentele generice, Guvernul nu ar fi putut susţine cererea tot mai mare de medicamente din ultimii ani. Având în vedere contextul socio-economic şi introducerea unor medicamente inovative costisitoare în listele de rambursare, realizarea de economii de cost de amploare este vitală pentru sustenabilitatea sistemului de sănătate", menţionează asociaţia.
APMGR subliniază că în următorii 10 ani se pot genera economii suplimentare din intrarea medicamentelor generice pe piaţă.
"O oportunitate foarte mare poate veni din creşterea utilizării medicamentelor biosimilare, oportunitate pe care România încă refuză să o valorifice", se menţionează în comunicat.
Recent, vicepreşedintele APMGR, Daniel Bran, a declarat pentru 360medical.ro că medicamentele generice vor continua să dispară din România, dacă autorităţile nu vor lua măsuri pentru a încuraja acest sector.