Circa 3,8 milioane de produse dopante şi medicamente contrafăcute au fost confiscate şi 234 de persoane au fost arestate, în cadrul unei operaţiuni de amploare a Europol care s-a desfăşurat în 33 de ţări, inclusiv în România.
Operaţiunea, numită Viribus, a fost coordonată de Europol şi de poliţia italiană în colaborare cu Interpol, Centrul Comun de Cercetare UE (JRC), Oficiul European Antifraudă (OLAF) şi Agenţia Mondială Anti-Doping (WADA).
La operaţiune au participat 33 de ţări, din care 23 din Europa.
În urma operaţiunii au fost destructurate 17 grupuri de crimă organizată implicate în producerea şi traficarea medicamentelor şi produselor dopante şi au fost închise nouă laboratoare ilegale de pe teritoriul ţărilor europene, potrivit Mediafax.
Autorităţile s-au concentrat şi pe monitorizarea evenimentelor sportive, în cadrul cărora au efectuat 1.357 de verificări pentru a depista sportivii care utilizează astfel de produse pentru a-şi îmbunătăţi performanţa.
Europol a anunţat că a ordonat arestarea a 234 de suspecţi, a deschis 839 de dosare penale şi a identificat aproape 1.000 de indivizi responsabili de producerea, comercializarea sau utilizarea substanţelor ilegale.
Printre ţările din UE care au participat la această operaţiune se numără şi România, Marea Britanie, Franţa şi Germania.
De asemenea, au fost implicate alte zece ţări din afara UE, printre care Statele Unite, Republica Moldova şi Columbia.
Operaţiunea Viribus a fost cea mai mare operaţiune de acest fel din istorie.
În octombrie 2018, o altă mare operaţiune, coordonată de Interpol la nivel mondial şi la care au participat 116 ţări, inclusiv România, a dus la confiscarea a circa 500 de tone de medicamente şi dispozitive medicale contrafăcute, inclusiv medicamente pentru cancer sau calmante, a anunţat Interpol.