ARPIM: Singura soluţie viabilă pentru rezolvarea unei iminente crize legate de dispariţia a 128 de medicamente este prelungirea preţului la toate poziţiile din Canamed

ARPIM: Singura soluţie viabilă pentru rezolvarea unei iminente crize legate de dispariţia a 128 de medicamente este prelungirea preţului la toate poziţiile din Canamed

Singura soluţie viabilă pentru rezolvarea unei iminente crize legate de dispariţia a 128 de medicamente de la începutul lunii noiembrie este prelungirea preţului la toate poziţiile din Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed) începând cu data de 1 noiembrie 2019, consideră Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), care acuză Ministerul Sănătăţii de aplicarea unor referinţe eronate de preţ şi de ignorarea deciziilor unor instanţe de judecată, măsuri “incompatibile cu statul de drept”.

“Preocuparea Ministerului Sănătăţii pentru rezolvarea acestei crize este perfect justificată, dar, din păcate, soluţiile propuse până acum nu adresează cauza care a generat această situaţie. Dacă nu mergem la rădăcina problemei, sute de mii de pacienţi români riscă să rămână fără medicamente”, a declarat directorul executiv al ARPIM, Dan Zaharescu, citat într-un comunicat al asociaţiei.

ARPIM acuză că aplicarea unor referinţe eronate, “ca de exemplu cea a preţului de referinţă generic”, şi ignorarea deciziilor unor instanţe de judecată, „care s-au pronunţat deja cu privire la modul eronat de emitere a deciziilor de respingere a preţurilor medicamentelor, sunt incompatibile cu statul de drept şi afectează major tocmai interesele pacienţilor”.

„Nu am vrea să credem că sfătuitorii Ministrului Sănătăţii sunt rău intenţionaţi, însă, din păcăte, soluţiile lor sunt neadecvate. ARPIM, ca asociaţie responsabilă a industriei, vă oferă tot sprijinul, deoarece pentru rezolvarea unei crize atât de serioase, este nevoie de un parteneriat real şi de încredere”, a mai spus Dan Zaharescu.

ARPIM consideră că “singura soluţie viabilă, până la momentul deciziei pentru o nouă metodologie de preţuri, este prelungirea preţului la toate medicamentele din Canamed, inclusiv al celor 128 de medicamente în cauză, începând cu data de 1 noiembrie 2019”.

ARPIM reprezintă interesele celor mai importante 28 de companii farmaceutice internaţionale producătoare de medicamente original, prezente în România.

Vineri, directorul executiv al ARPIM a avertizat că preţurile pentru 128 de medicamente expiră la începutul lunii noiembrie, iar dintre acestea 30 nu au alternativă terapeutică.

Ulterior, Ministerul Sănătăţii a susţinut că a găsit soluţii în cazul celor 128 de medicamente. Astfel, pentru 58 dintre acestea a fost acceptat preţul de către companiile farmaceutice, pentru alte 52 de molecule au fost identificate echivalente terapeutice de către ANMDMR şi comisiile de specialitate.

Totuşi, ministerul a admis că pentru 18 molecule nu s-a acceptat preţul şi nu s-a confirmat nici existenţa echivalentului farmaceutic, astfel că a solicitat din partea comisiilor de cardiologie, urologie, diabet, reumatologie, radiologie şi boli infecţioase un punct de vedere privind existenţa unui alt medicament care poate trata aceeaşi afecţiune în România.

viewscnt