Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), autoritatea centrală de reglementare în domeniul medicamentelor din Uniunea Europeană, a avizat pozitiv anul trecut 84 de medicamente în vederea punerii pe piaţă, din care 42 reprezintă substanţe active noi, care nu au mai fost utilizate niciodată în statele din UE, potrivit bilanţului publicat de instituţie.
Cele mai multe medicamente pentru care EMA a acordat recomandări pozitive în vederea punerii pe piaţă sunt pentru cancer (23 de medicamente), pentru tratamentul infecţiilor (11) şi în domeniul neurologiei (10).
“Multe dintre aceste medicamente reprezintă o îmbunătăţire semnificativă în ariile lor terapeutice; printre acestea se numără medicamente pentru tratamentul copiilor, pentru boli rare şi terapii avansate”, arată EMA.
Agenţia subliniază că apariţia unor medicamente noi este esenţială pentru sănătatea publică, în condiţiile în care îmbunătăţesc tratamentul pentru diverse boli.
După acordarea autorizaţiei pentru punerea pe piaţa Uniunii Europene, EMA şi autorităţile de reglementare din statele membre ale UE monitorizează permanent calitatea medicamentelor şi raportul dintre beneficii şi riscuri.
În 2018, EMA a retras, de asemenea, 10 autorizaţii de punere pe piaţă şi a oferit avize negative pentru 5 produse farmaceutice pentru care producătorii au solicitat autorizarea în vederea punerii pe piaţa UE, mai arată bilanţul EMA.