COPAC solicită Ministerului Sănătăţii să prelungească preţurile din Canamed pentru medicamentele care riscă să dispară de pe piaţă

COPAC solicită Ministerului Sănătăţii să prelungească preţurile din Canamed pentru medicamentele care riscă să dispară de pe piaţă

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) solicită Ministerului Sănătăţii să prelungească preţurile din Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed), astfel încât pacienţii să nu rămână fără medicamentele al căror preţ expiră vineri.

"COPAC atrage atenţia că de mâine, 1 noiembrie, foarte mulţi pacienţi cu afecţiuni grave cronice vor rămâne fără tratament, întrucât un număr de 71 de medicamente vor dispărea din Catalogul naţional de preţuri (Canamed) şi, implicit, din farmacii", a precizat organizaţia, într-un comunicat.

COPAC consideră că, deşi România se află "între două guverne", politicienii trebuie să ştie că sănătatea nu are culoare politică şi că pacienţii nu au timpul necesar să aştepte investirea unui nou ministru al Sănătăţii.

"Decizia trebuie luată astăzi înainte de dispariţia efectivă a medicamentelor din farmacii. Facem apel la toţi politicienii de orice culoare, indiferent dacă pleacă sau vin, să nu se joace cu viaţa pacienţilor şi să ia măsura de prelungire a preţurilor din Canamed", arată organizaţia.

Reprezentanţii COPAC subliniază că Ministerul Sănătăţii a pierdut în primă instanţă procesul cu o companie farmaceutică pe acest subiect, instanţa anulând decizia de respingere a preţurilor propuse pentru mai multe medicamente şi anulând în parte Ordinul nr. 1468/2018 pentru aprobarea preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman, valabile în România.

Totodată, COPAC transmite Ministerului Sănătăţii că "nu ar fi trebuit să aducă pacienţii în această situaţie limită".

Anunţul vine după ce Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP) a avertizat că sute de mii de pacienţi şi familiile lor riscă să fie afectaţi de dispariţia celor 71 de medicamente, din care 18 fără alternativă terapeutică, de la începutul lunii noiembrie.

Miercuri, Asociaţia Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) a avertizat că există riscul iminent de declanşare a unei noi crize a medicamentelor în România, în condiţiile în care 71 de medicamente riscă să dispară din farmacii din 2 noiembrie.

Asociaţia a făcut un apel public către ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, pentru a promova măsurile necesare pentru menţinerea în farmacii a celor 71 de medicamente cu risc de dispariţie, multe dintre ele fără alternativă terapeutică.

Anunţul ARPIM contrazice datele prezentate până acum de Ministerul Sănătăţii, care a susţinut că a găsit soluţii în cazul celor 128 de medicamente pentru care preţurile expiră între 2 şi 6 noiembrie.

Astfel, ministerul susţinea că pentru 58 dintre acestea a fost acceptat preţul de către companiile farmaceutice şi că va posta ordinul de preţ în transparenţă decizională în cursul acestei săptămâni. Totuşi, proiectul de ordin publicat joi cuprinde doar 57 de poziţii.

Pentru alte 52 de molecule, ministerul menţiona că au fost identificate echivalente terapeutice de către ANMDMR şi comisiile de specialitate.

“Pentru cele 18 molecule la care nu s-a acceptat preţul şi nu s-a confirmat nici existenţa echivalentului farmaceutic, Ministerul Sănătăţii a solicitat din partea comisiilor de cardiologie, urologie, diabet, reumatologie, radiologie şi boli infecţioase un punct de vedere privind existenţa unui alt medicament care poate trata aceeaşi afecţiune în România”, a precizat ministerul.

viewscnt