Producătorii de medicamente din România au avertizat în repetate rânduri, în ultimele luni, că o parte din medicamentele fabricate în ţară riscă să dispară de pe piaţă din cauza exploziei preţurilor la utilităţi, materii prime şi materiale necesare fabricării produselor farmaceutice. Una dintre principalele solicitări ale producătorilor a fost ajustarea preţurilor cu inflaţia pentru medicamentele generice. Ministerul Sănătăţii a răspuns acestei solicitări printr-un act normativ care permite creşterea preţurilor medicamentelor ieftine începând cu corecţia preţurilor din Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed), care ar trebui să intre în vigoare de la 1 iulie 2023.
Astfel, un ordin al ministrului Sănătăţii (nr. 1.346/2023), publicat marţi în Monitorul Oficial, prevede că, în cadrul procesului de corecţie a preţurilor din Canamed din 2023, “preţurile de producător maximale ale medicamentelor care urmează să fie aprobate şi care au o valoare mai mică de 25 lei pot fi indexate cu 14%, iar cele cu o valoare cuprinsă în intervalul 25 lei - 49,99 lei pot fi indexate cu 7%”.
Indexarea va fi aplicată şi preţurilor medicamentelor generice, biosimilare sau inovative care constituie referinţă pentru medicamentele respective.
Pentru a obţine indexarea preţurilor cu 7% sau 14%, deţinătorii de autorizaţii de punere pe piaţă trebuie să depună solicitări în acest sens până cel târziu la data de 31 mai 2023.
Măsura a fost aprobată după ce reprezentanţii producătorilor de medicamente din România au solicitat autorităţilor măsuri urgente din cauza creşterii preţurilor materiile prime şi materiale necesare în industria farmaceutică.
O analiză prezentată în octombrie 2022 de Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) arăta că preţurile ingredientelor active utilizate în industria farmaceutică au înregistrat creşteri masive comparativ cu anul anterior: paracetamolul are un cost mai ridicat cu 278%, carbamazepina s-a scumpit cu 197%, iar preţul pentru fitomenadionă (vitamina k1) a crescut cu 110%.
Ulterior, PRIMER şi Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR) au solicitat, într-o scrisoare deschisă adresată mai multor instituţii ale statului, reducerea taxei clawback şi ajustarea preţurilor cu inflaţia pentru medicamentele generice.
O altă prevedere, cuprinsă în acelaşi ordin, permite indexarea preţurilor cu până la 20%, între două corecţii ale Canamed, pentru medicamentele care nu au echivalent terapeutic.
"Solicitarea de creştere a preţurilor maximale ale medicamentului se poate efectua în intervalul dintre două corecţii succesive, doar o singură dată şi fără a depăşi cu mai mult de 20% nivelul aprobat în Canamed pentru acelaşi medicament la data depunerii documentaţiei, pentru medicamentul care are aprobat nivel al preţului de referinţă generic/ biosimilar/ inovativ şi care, în acelaşi timp, este singurul medicament pe acea DCI, concentraţie, formă farmaceutică cu preţ aprobat în Canamed, respectiv în Catalogul public, fără a se lua în considerare forma de ambalare", prevede noul ordin.
Preţurile maxime stabilite de minister în Canamed sunt obligatorii pentru deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă (DAPP) a medicamentelor, pentru distribuitorii angro şi furnizorii de servicii medicale şi medicamente din România care au relaţii contractuale cu Ministerul Sănătăţii, cu casele de asigurări de sănătate sau cu direcţiile de sănătate publică judeţene.
Pentru farmaciile sau alte entităţi care nu se află în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate, cu direcţiile de sănătate publică judeţene sau cu Ministerul Sănătăţii, preţurile sunt cuprinse în Catalogul public.