Intervalul de timp necesar pentru introducerea pe lista de medicamente compensate şi gratuite din România a unui nou produs este de peste 300 de zile, a declarat miercuri consilierul de stat pe probleme de sănătate în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Diana Păun.
"Actualizarea listei de medicamente în România este de dată recentă, respectiv în ţara noastră s-a îmbunătăţit accesul la medicamente inovatoare abia din anul 2014, după o perioadă lungă de lipsă de intrare pe listă a medicamentelor. Cu toate acestea, sustenabilitatea creşterii finanţării şi continuarea actualizării listei rămân provocări cu care ne confruntăm. Intervalul de timp necesar pentru introducerea pe listă a unui nou medicament în România, conform datelor internaţionale, şi aduc în discuţie aici Euro Health Consumer Index, este de peste 300 de zile", a afirmat Diana Păun, citată de Agerpres.
Consilierul prezidenţial a subliniat că medicamentele inovatoare sunt introduse cu dificultate în România, în timp ce medicamentele generice dispar de pe piaţă.
"Medicamentele inovatoare sunt introduse cu dificultate, dar medicamentele generice dispar de pe piaţă. Ne aflăm într-o situaţie paradoxală, care ridică mari întrebări pacientului", a afirmat Diana Păun.
Oficialul consideră că România se confruntă cu o lipsă de consecvenţă în ceea ce priveşte politicile şi reglementările în domeniul medical.
"Ne confruntăm cu lipsă de consecvenţă în ceea ce priveşte politicile şi reglementările şi poate chiar cu o lipsă de asumare din partea autorităţilor, a acelora care decid soarta pieţei farma", a spus consilierul.
Pentru România, medicamentele biosimilare oferă o opţiune terapeutică mai atractivă din punctul de vedere al cheltuielilor publice pentru sănătate, potrivit oficialului.
"Cred că argumentul cel mai solid în discuţiile de astăzi îl constituie faptul că medicamentele biosimilare oferă o opţiune terapeutică mai atractivă din punct de vedere financiar. Banii din economii ne oferă posibilitatea de a asigura sustenabilitatea sistemului", a mai spus Păun.
Declaraţiile au fost făcute la conferinţa "Oportunităţi ale adopţiei medicamentelor biosimilare pentru sistemul de sănătate din România".