Propunerile Comisiei Europene (CE) de modificare a legislaţiei farmaceutice sunt dezbătute astăzi în cadrul primei ediţii a dezbaterii Intellectual Property and New Health Challenges. Dr. Ioana Bianchi, director Relaţii Externe în cadrul ARPIM, prezintă în prima sesiune a dezbaterii organizate de redacţia 360medical.ro informaţii legate de strategia farmaceutică europeană, drepturile de proprietate intelectuală şi accesul la medicamente inovatoare în România.
În ce măsură propunerile ţin cont de competitivitatea Europei faţă de restul lumii, în contextul în care China va împinge Europa pe locul trei ca destinaţie pentru investiţiile în cercetare şi dezvoltare din industria farmaceutică, cum ar putea fi afectată România de legislaţia farmaceutică propusă de UE explică pe larg dr. Ioana Bianchi la prima ediţie a evenimentului Intellectual Property and New Health Challenges.
,,Comisia Europeană a lansat în consultare publică, pe 26 aprilie 2023, pachetul de modificări propuse pentru legislaţia farmaceutică. Există propuneri valoroase privind fluidizarea proceselor de evaluare şi aprobare la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului, pe care industria le salută, dar şi o serie de propuneri în vederea creşterii accesului echitabil la medicamente în toate Statele Membre care nu sunt, în opinia noastră, cele adecvate pentru a atinge acest scop nobil.
Propunerile CE riscă să fragilizeze şi mai mult Europa faţă de SUA şi China, din punctul de vedere al stimulentelor pentru investiţia în inovaţia farmaceutică, să pună la risc sistemul de protecţie al proprietăţii intelectuale şi nu ţin cont de faptul că inechităţile de acces la medicamentele inovatoare au cauze multifactoriale, dintre care multe nu ţin de responsabilitatea industriei (politicile de preţuri şi rambursare, finanţarea sistemelor de sănătate, existenţa resurselor umane competente şi a facilităţilor de diagnostic şi tratament, etc)”, a precizat pentru 360medical.ro dr. Ioana Bianchi, director Relaţii Externe în cadrul ARPIM.
Evenimentul Intellectual Property and New Health Challenges, care are ca partener ştiinţific UMFCD, face parte din seria conferinţelor 360APT, Acces, Politici şi Terapii şi îşi propune să creeze un spaţiu de dezbatere cu lideri din domeniul farmaceutic şi medical pe subiecte precum: protejarea proprietăţii intelectuale în contextul falsificării medicamentelor, discontinuităţile în aprovizionarea cu medicamente, rezistenţa la antimicrobiene, testarea în bolile virale hepatice, testarea HIV ca măsură de menţinere a profilului de ţară cu incidenţă redusă a HIV.
Evenimentul este transmis online pe 360medical, Facebook şi pe Youtube.