Grupul farmaceutic american Eli Lilly a dat în judecată societatea Zentiva România, care deţine fosta fabrică de medicamente Sicomed din Bucureşti, pe care o acuză de încălcarea drepturilor ce decurg dintr-un brevet de invenţie în cazul mai multor medicamente care conţin substanţa activă atomoxetină.
"Societatea informează acţionarii şi investitorii că în data de 10 ianuarie 2019 a fost citată de Tribunalul Bucureşti, Secţia a V-a civilă, Camera 101, în calitate de pârât, în proces cu Eli Lilly and Company, o societate cu sediul în Indianopolis, Indiana 46285, SUA, în calitate de reclamant", a anunţat vineri compania Zentiva România.
Cauza face obiectul unui dosar în materia proprietăţii intelectuale şi se află în faza procesuală a fondului, în cadrul procedurii simplificate a ordonanţei preşedinţiale, arată compania.
În plângerea sa, grupul Eli Lilly acuză Zentiva de drepturilor ce rezultă din brevetul naţional de invenţie cu nr. RO 118374 B1, extins prin certificatul suplimentar de protecţie nr. c2007059, care i-ar conferi un drept exclusiv de a folosi substanţa chimică atomoxetinum (atomoxetină) în produse farmaceutice destinate tratamentului tulburării cu deficit de atenţie şi hiperactivitate până la data de 27 mai 2019.
Grupul Eli Lilly solicită instanţei să oblige compania Zentiva România “să înceteze orice act de folosire, producţie, vânzare, oferire spre vânzare şi/sau importul, exportul, distribuţia, posesia în aceste scopuri, a produselor Atomoxetina Zentiva 10 mg, Atomoxetina Zentiva 18 mg, Atomoxetina Zentiva 25 mg, Atomoxetina Zentiva 40 mg, Atomoxetina Zentiva 60 mg, Atomoxetina Zentiva 80 mg, Atomoxetina Zentiva 100 mg şi orice alt medicament conţinând atomoxetinum pe teritoriul României”, arată anunţul Zentiva.
De asemenea, Eli Lilly solicită obligarea Zentiva de a retrage de pe piaţă produsele respective şi preţul de comercializare al produselor, să se abţină de la orice activităţi comerciale privind produsele respective şi să plătească grupului american cheltuielile de judecată aferente dosarului.
Zentiva România “îşi exprimă angajamentul de a întreprinde toate măsurile legale în vederea protejării şi păstrării drepturilor şi intereselor sale, în scopul protejării pe termen lung a intereselor tuturor acţionarilor şi investitorilor acesteia”, a precizat compania.
În 30 septembrie 2018, fondul american de investiţii Advent International a finalizat procesul de preluare a companiei Zentiva (inclusiv Zentiva România), specializată în producţia de medicamente generice, de la grupul francez Sanofi.
Zentiva a cumpărat, în 2005, pachetul majoritar de acţiuni al producătorului român de medicamente Sicomed, căruia i-a schimbat denumirea în Zentiva SA. Compania are în prezent circa 500 de angajaţi.
În prezent, Zentiva deţine două fabrici de medicamente, în Cehia şi România.
Compania Zentiva SA este listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi are o valoare de piaţă de 1,54 miliarde lei (329 milioane euro), calculată la ultima cotaţie de închidere a şedinţei bursiere.