Managerul unui spital public din Sibiu a cerut ca antibioticele să fie eliberate, conform legislaţiei, doar pe bază de prescripţie medicală în farmaciile din România, deoarece mulţi părinţi practică automedicaţia pentru copii, ceea ce sporeşte riscul creşterii rezistenţei bacteriilor la medicamente.
Astfel, directorul Spitalului de Pediatrie din Sibiu, medicul Stelian Banciu, a tras un semnal de alarmă în privinţa acestei situaţii.
"Încă o problemă în ţara românească: automedicaţia. Sigur şi foarte multe informaţii vin şi pe alte canale decât cele directe de la medic şi nu în urma unui consult. Ne putem informa de pe internet şi se practică la scară foarte mare automedicaţia, care nu duce decât la o scădere a imunităţii, la selectarea unor bacterii multirezistente în faţa cărora suntem practic fără arme", a declarat medicul Stelian Banciu, citat de Agerpres.
“Am pierdut războiul cu bacteriile. Am crezut că era antibioticelor va rezolva şi problema infecţiilor bacteriene. Nu. Din păcate, nu. (...) Au apărut bacteriile multirezistente, care dau mare, mare bătaie de cap”, a completat el.
Potrivit directorului, medicii de la Spitalul de Pediatrie se confruntă cu tot mai mulţi părinţi care recunosc că dau copiilor antibiotice fără a se consulta cu un medic.
"Este o practică foarte curentă. Toată lumea ştie să se trateze. O rugăminte aş avea. Încercaţi să intraţi în farmacii să cumpăraţi antibiotice. O să reuşiţi să le cumpăraţi. Nicăieri în lume acest lucru nu se întâmplă. Antibioticele se eliberează doar pe bază de reţetă”, a avertizat medicul Stelian Banciu.
“Din păcate, în România poţi să îţi achiziţionezi antibiotice şi fiecare ştie cât de bine îi face dacă îi dă antibiotic copilului lui şi ştie exact ce antibiotic. De multe ori vine la medic şi în urma consultului şi transmite 'aş prefera acel antibiotic că ştiu că-i face bine'. Cred că o mai bună informare este absolut necesară şi trebuie să crească încrederea în medici şi în actul medical", a arătat directorul.
Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Sibiu, Felicia Gligor, a solicitat, de asemenea, o altă reglementare în România, pentru ca să se oprească automedicaţia cu antibiotice.
"În general, farmaciştii nu eliberează şi duc o luptă de lămurire să nu înghită şi să nu ia fără recomandare, dar prea puţini pricep (...). Chiar am discuţii nenumărate cu farmaciştii care îmi spun că sunt asaltaţi. Fenomenul de automedicaţie este real şi noi, farmaciştii, facem un apel către pacienţi să nu mai insiste şi să nu încerce să îşi administreze singuri", a afirmat Gligor.