Marile grupuri farmaceutice investesc 2 miliarde de dolari în fabrici de tratamente genetice

Marile grupuri farmaceutice investesc 2 miliarde de dolari în fabrici de tratamente genetice

Marile grupuri farmaceutice mondiale investesc o sumă totală de 2 miliarde de dolari în fabrici de tratamente genetice, pe fondul creşterii vânzărilor pentru aceste medicamente scumpe de generaţie nouă, arată o analiză realizată de Reuters.

Suma de 2 miliarde de dolari reprezintă doar investiţiile anunţate de 11 mari grupuri farmaceutice. Grupul american Pfizer conduce clasamentul, alocând 600 milioane dolari pentru construirea de noi fabrici pentru terapii genetice.

De asemenea, Novartis a anunţat un plan de investiţii în valoare de 500 milioane dolari într-un interviu acordat Reuters de un manager din cadrul grupului elveţian.

Terapiile genetice sunt create pentru a vindeca anumite afecţiuni prin înlocuirea unei gene defecte sau care are o mutaţie cu gene sănătoase.

Aceste terapii, care au potenţialul de a eradica unele afecţiuni foarte grave cu o singură doză, sunt şi foarte scumpe, având preţuri de peste 1 milion de dolari pentru un pacient în unele cazuri.

Însă marile grupuri farmaceutice justifică aceste preţuri prin faptul că producerea terapiilor este extrem de complexă, implicând cultivarea în celule vii.

Noile investiţii programate de marile grupuri farmaceutice au o logică economică, fiind o reacţie la costurile în creştere şi la întârzierile generate de dependenţa de subcontractori, care încearcă şi ei să îşi extindă facilităţile de producţie pentru a răspunde cererii mai mari.

“Există capacităţi prea mici la producătorii subcontractori pentru noile procese de terapii genetice dezvoltate de către companii. Pe termen lung, avem nevoie de capacităţi proprii de producţie”, a afirmat David Lennon, preşedinte al AveXis, divizia de terapie genetică a Novartis.

Investiţiile, deşi au o parte riscantă, sunt explicate şi de potenţialul tot mai mare al terapiilor genetice.

Doar câteva terapii genetice sunt aprobate în prezent pe marile pieţe farmaceutice din SUA şi din Europa, dar experţii se aşteaptă ca 40 de noi tratamente de acest tip să fie aprobate doar în Statele Unite până în 2022.

Câteva sute de terapii genetice sunt în curs de dezvoltare de către circa 30 de grupuri farmaceutice, pentru mai multe afecţiuni – de la hemofilie şi distrofie musculară Duchenne până la siclemie.

Această situaţie pune presiune pe capacităţile existente de producţie. Dezvoltatorii de terapii genetice care au contracte cu producătorii aşteaptă în jur de 18 luni pentru a avea acces la o linie de producţie.

Mai mult, producătorii percep taxe de rezervare a liniilor d eproducţie care ajung la milioane de dolari pentru o singură companie.

Însă noile investiţii în capacităţi de producţie ar putea schimba complet situaţia în următorii ani. Multe companii urmează exemplul grupului Biomarin Pharmaceutical, dezvoltatorul unei terapii genetice pentru hemofilie, care a deschis în 2017 una dintre cele mai mari fabrici de tratamente genetice din lume.

viewscnt