Ministerul Sănătăţii organizează în 15 ianuarie o dezbatere publică cu reprezentanţii farmaciilor despre proiectul de norme ce reglementează vânzarea online a medicamentelor

Ministerul Sănătăţii organizează în 15 ianuarie o dezbatere publică cu reprezentanţii farmaciilor despre proiectul de norme ce reglementează vânzarea online a medicamentelor

Ministerul Sănătăţii va organiza în 15 ianuarie o dezbatere publică cu reprezentanţii farmaciilor despre proiectul de norme ce reglementează vânzarea online a medicamentelor.

Dezbaterea are loc la solicitarea Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) şi va avea loc marţi, 15 ianuarie 2019, începând de la ora 13.00, la sediul Ministerului Sănătăţii, sala de consiliu, etaj 2.

Persoanele care doresc să participe la dezbatere trebuie să se înscrie în prealabil, în limita a 40 de locuri disponibile. Fiecare persoană participantă la dezbatere reun timp alocat luării cuvântului de 3 minute, potrivit ministerului.

Din partea Ministerului Sănătăţii, la dezbaterea publică vor participa secretarul de stat Dan Octavian Alexandrescu, reprezentanţi ai Direcţiei politica medicamentului şi dispozitivelor medicale şi ai Direcţiei generale juridică şi resurse umane.

De asemenea, la dezbatere vor participa reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

360medical.ro a prezentat, în 13 decembrie 2018, proiectul de ordin elaborat de Ministerul Sănătăţii, care prevede că farmaciile din România care vor să vândă medicamente online trebuie să depună la direcţiile de sănătate publică (DSP) un dosar cu 12 documente şi să aloce un spaţiu separat de 10 metri pătraţi în interiorul unităţii pentru această activitate.

De asemenea, demararea vânzării online poate începe doar după o inspecţie din partea DSP.

Proiectul de ordin introduce norme pentru înfiinţarea farmaciilor online şi pentru desfăşurarea activităţi acestora, ca urmare a intrării în vigoare, în luna iulie, a legii nr. 160/2018 pentru modificarea şi completarea Legii farmaciei nr. 266/2008, care reglementează vânzarea online a medicamentelor.

Potrivit noii legi, doar farmaciile şi drogheriile autorizate pot vinde medicamente online, după notificarea Ministerului Sănătăţii, în condiţiile stabilite printr-un ordin al ministrului.

Noile norme propuse de Ministerul Sănătăţii, ca legislaţie secundară la noua lege, impun depunerea la DSP-uri a 12 documente “în format letric sau electronic” de către farmaciile care vor să vândă medicamente online: cererea-tip, schiţa spaţiului din care să reiasă existenţa a minim 10 mp dedicaţi activităţilor specifice farmaciei online, adresă către colegiul farmaciştilor, autorizaţia de funcţionare, decizia de numire a farmacistului responsabil de vânzarea online, declaraţie program de funcţionare a farmaciei online, dovada achitării taxei, dovada asigurării transportului medicamentelor vândute online, certificat de membru al Colegiului Farmaciştilor din România (CFR), contract de muncă pentru farmacistul responsabil, fişa de atribuţii vizată de CFR pentru farmacistul responsabil şi o declaraţie pe proprie răspundere privitoare la respectarea dispoziţiilor Acordului de Logo semnat între România şi Comisia Europeană.

“Ministerul Sănătăţii va înscrie menţiunea pe anexă la autorizaţia de funcţionare a farmaciei sau drogheriei care solicită desfăşurarea comerţului electronic cu medicamente în termen de 30 de zile lucrătoare de la data primirii deciziei de conformitate a spaţiului cu destinaţie de unitate farmaceutică, însoţită de raportul de inspecţie şi de documentaţia complete. Pentru înscrierea menţiunii este necesară inspecţia”, prevede proiectul de ordin.

Normele arată că “spaţiul alocat funcţionării farmaciei online este de cel puţin 10 m2 (…) în plus faţă de spaţiul necesar funcţionării în conformitate cu prevederile legale a farmaciei comunitare sau a drogheriei”.

De asemenea, farmacia online trebuie obligatoriu să fie dotată cu mobilier corespunzător operaţiunilor de ambalare şi depozitare a coletelor, aparatură care asigură şi monitorizează temperatura şi umiditatea, alte mijloace pentru păstrarea medicamentelor în condiţiile prevăzute de producător, calculator şi conexiune la internet, potrivit normelor.

Site-ul farmaciei online trebuie să conţină, pe lângă prevederile din lege, un link către site-ul ANMDM – raportează o reacţie adversă, datele cuprinse în menţiunea corespunzătoare înscrisă de Ministerul Sănătăţii pe anexă la autorizaţia de funcţionare a farmaciei autorizate, declaraţia de consimţământ privind acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal ce va fi completată de fiecare pacient şi un chestionar în care pacientul să indice vârsta, greutatea, înălţimea, sexul, tratamentele curente, antecedentele alergice şi starea de sarcină sau alăptare.

“Site-ul va fi realizat astfel încât să nu fie posibilă vânzarea şi eliberarea medicamentelor fără un schimb prealabil interactiv între pacient şi farmacist. Dialogul se va putea realiza prin email sau online”, prevede proiectul.

De asemenea, site-ul farmaciei online trebuie să aibă o pagină specială pentru eliberarea şi vânzarea a medicamentelor ce se eliberează fără prescripţie medicală, astfel încât să se asigure o distincţie clară faţă de alte produse vândute pe acelaşi site.

Proiectul impune şi norme stricte pentru transportul medicamentelor, în condiţii de temperatură controlată, către pacienţii care le-au comandat online.

“Controlul şi supravegherea privind vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se eliberează fără prescripţie medicală este efectuat de către personalul împuternicit din cadrul Ministerului Sănătăţii”, arată proiectul de norme, spre deosebire de farmaciile comunitare, oficinele locale de distribuţie, farmaciile cu circuit închis sau drogherii, în cazul cărora inspecţia se exercită de către personalul împuternicit din cadrul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMD), cel puţin o dată la cinci ani.

Controlul şi supravegherea se finalizează cu un raport de inspecţie, în care se înscriu deficienţele, pentru se aplică sancţiunile prevăzute de lege, mai arată proiectul.

viewscnt