Ministerul Sănătăţii a realizat o nouă actualizare a Catalogului naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed), care se aplică de la 1 iunie. Lista cuprinde medicamentele ce pot fi comercializate de către farmaciile care au relaţii contractuale cu Ministerul Sănătăţii, cu casele de asigurări de sănătate sau cu direcţiile de sănătate publică judeţene.
Măsura este cuprinsă într-un ordin al ministrului Sănătăţii (nr. 1.822/2023), publicat marţi în Monitorul Oficial, care prevede introducerea a 68 de medicamente în Canamed, modificarea a 60 de poziţii şi abrogarea a 75 de poziţii.
Printre cele 68 de noi medicamente se numără Livmarli 9,5 mg/ml (substanţa activă maralixibat, DAPP Mirul Pharmaceuticals Olanda), orfan, indicat pentru tratamentul pruritului colestatic la pacienţi cu sindrom Alagille (SALG) - preţ maxim 195.984,49 cu TVA, Kinpeygo 4 mg (budesonidă, DAPP Stada Germania), orfan, indicat pentru tratarea adulţilor cu nefropatie primară cu imunoglobulină A (IgAN) - preţ maxim 39.429,47/118.146,71 lei, şi Sarclisa 20 mg/ml (isatuximab, DAPP Sanofi Franţa), inovativ, indicat pentru tratamentul pacienţilor cu mielom multiplu - preţ maxim 13.970,58 lei.
Ultima corecţie a preţurilor din Canamed a intrat în vigoare la 1 martie 2022, iar următoarea corecţie a Canamed ar putea intra în vigoare de la 1 iulie 2023.
Preţurile maxime stabilite de minister în Canamed sunt obligatorii pentru deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă (DAPP) a medicamentelor, pentru distribuitorii angro şi furnizorii de servicii medicale şi medicamente din România care au relaţii contractuale cu Ministerul Sănătăţii, cu casele de asigurări de sănătate sau cu direcţiile de sănătate publică judeţene.
Pentru farmaciile sau alte entităţi care nu se află în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate, cu direcţiile de sănătate publică judeţene sau cu Ministerul Sănătăţii, preţurile sunt cuprinse în Catalogul public.