O organizaţie a companiilor farmaceutice propune înfiinţarea unui fond de inovaţie pentru medicamente în România

O organizaţie a companiilor farmaceutice propune înfiinţarea unui fond de inovaţie pentru medicamente în România

Local American Working Group (LAWG), o organizaţie a companiilor farmaceutice, propune înfiinţarea unui fond de inovaţie pentru medicamente în România, care ar permite pacienţilor din ţară să beneficieze de acces rapid la terapii inovatoare.

Propunerea vine ca urmare a lansării unui studiu dezvoltat de Office of Health Economics (OHE), care arată că în ultimii 20 de ani România a înregistrat progrese insuficiente în domeniul politicilor de sănătate şi că investiţiile în domeniul sănătăţii şi îmbunătăţirea accesului pacienţilor români la medicamente inovatoare ar putea reduce mortalitatea, ar putea îmbunătăţi calitatea vieţii şi pot duce la economii de costuri pe termen mai lung, printr-o nevoie redusă de asistenţă medicală, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

Potrivit LAWG, accesul rapid al pacienţilor la tratamente inovatoare care nu sunt compensate încă în România reprezintă o şansă la un tratament eficient, o modalitate de îmbunătăţire a calităţii vieţii, o cale de a reduce presiunea asupra sistemului de sănătate şi a bugetului de stat şi de a contribui la creşterea economică pe termen lung.

„Fondul de Inovaţie pentru Medicamente reprezintă un buget dedicat rambursării timpurii şi provizorii a unor medicamente inovatoare. Fondul nu reprezintă un sistem de rambursare alternativ sistemului actual, ci reprezintă un sistem anticipat de compensare, prin care medicamentele inovatoare pot fi puse la dispoziţia pacienţilor până la finalizarea formalităţilor pentru includerea acestor medicamente în sistemul actual de rambursare”, a afirmat preşedintele LAWG, Jorge Ruiz Benecke, citat în comunicat.

OHE recomandă ca fondul să fie administrat de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), iar Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) să fie responsabilă pentru procesul de evaluare a eligibilităţii medicamentelor.

Responsabilităţile administrative şi calendarele ar trebui elaborate în colaborare cu toţi partenerii implicaţi şi ar trebui să fie coordonate în raport cu infrastructura şi capacităţile actuale. În plus, este nevoie de dezvoltarea unui cadru legislativ care să permită implementarea fondului.

Iniţiativa LAWG a fost demarată cu peste trei ani în urmă şi a cuprins mai multe etape consultative la nivel naţional cu actori importanţi la nivel decizional, autorităţi şi experţi.

Proiectul include propuneri concrete de contracte, protocoale şi modalităţi de compensare a medicamentelor prin acest fond de inovaţie şi presupune o colaborare eficientă pe temen mediu şi lung a tuturor partenerilor din mediul public-privat, pentru o cât mai bună coordonare şi implementare a programului la nivel naţional.

Proiectul se bazează pe modelul altor ţări, precum Marea Britanie, Franţa, Italia sau Cehia, în care există deja un astfel de fond.

LAWG recomandă ca posibile surse de finanţare pentru acest program fondurile publice, direcţionarea de taxe colectate în numele sănătăţii de la populaţie (de exemplu accize), contribuţia deţinătorului de autorizaţie de punere pe piaţă (DAPP) în baza contractului de acces facilitate în timp util şi provizoriu, posibilitatea redirecţionării procentului de 2% din impozitul pe venit către Fondul de Inovaţie pentru Medicamente, posibilitatea acordării unor sponsorizări de către entităţi private, posibilitatea restrângerii excepţiilor de la plata contribuţiilor pentru sănătate (de exemplu, persoane care au venituri peste anumite praguri).

viewscnt