Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a actualizat lista medicamentelor esenţiale pe plan mondial, care cuprinde acum 460 de produse considerate obligatorii pentru a acoperi necesităţile în materie de sănătate publică.
“Lista actualizată a medicamentelor esenţiale adaugă 28 de medicamente pentru adulţi şi 23 pentru copii şi specifică noi indicaţii pentru 26 de produse deja incluse, cuprinzând în total 460 de produse considerate esenţiale pentru a răspunde celor mai importante nevoi în materie de sănătate publică”, a anunţat marţi OMS.
Chiar dacă numărul pare ridicat, el reprezintă doar un procent redus din numărul total de medicamente existente pe piaţă, subliniază organizaţia, care consideră că această listă ajută autorităţile din întreaga lume să îşi prioritizeze mai bine necesităţile în materie de sănătate publică.
Lista actualizată conţine, de asemenea, 46 de teste generale care pot fi folosite pentru diagnosticul pacienţilor în mai multe arii terapeutice şi 69 de teste specifice, pentru diagnosticul şi monitorizarea anumitor afecţiuni.
Lista cuprinde două secţiuni: prima pentru necesităţi ale comunităţilor şi a doua pentru laboratoare clinice – facilităţi generale şi specializate.
OMS subliniază că Lista medicamentelor esenţiale pe care a realizat-o reprezintă un model pentru listele naţionale, care trebuie să ţină cont şi de realităţile locale în materie de răspândire a bolilor sau de infrastructură medicală.
“Accesul la produse de îngrijire a sănătăţii presupune bune practici privind achiziţiile, lanţuri de furnizare eficiente, protocoale bune de management şi personal medical calificat”, arată OMS.
Reper pentru listele naţionale
Lista medicamentelor esenţiale a OMS şi Lista diagnosticelor esenţiale reprezintă documente cu rol de reper care ajută statele să îşi gestioneze mai bine priorităţile proprii în materie de sănătate publică.
Medicamentele de pe listă ar trebui să fie accesibile pentru populaţie prin intermediul sistemelor naţionale de sănătate public, recomandă OMS.
“Peste 150 de ţări folosesc Lista medicamentelor esenţiale a OMS pentru a ghida deciziile privind alegerea medicamentelor care au cea mai mare valoare, pe baza dovezilor şi a impactului asupra sănătăţii”, a explicat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.
“Includerea pe listă a unora dintre cele mai noi şi mai avansate tratamente pentru cancer reprezintă un semnal puternic că fiecare persoană merită să aibă acces la medicamente care îi pot salva viaţa, nu doar la cele pe care şi le poate permite”, a adăugat directorul OMS.
Noutăţi în noua listă
- 5 noi tratamente pentru cancer, inclusiv imunoterapiile nivolumab şi pembrolizumab;
- 3 noi antibiotice pentru combaterea rezistenţei la antimicrobiene;
- noi anticoagulante orale alternative la warfarină pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale (AVC), mai ales pentru statele cu mai puţin dezvoltate;
- medicamente biologice şi biosimilarele lor pentru boli inflamatorii precum artrita reumatoidă sau bolile inflamatorii intestinale;
- carbetocin pentru prevenirea hemoragiilor postpartum, ca alternativă la oxitocină mai ales pentru ţările tropicale, pentru că nu necesită refrigerare.