Statele Unite vor părăsi OMS de la 22 ianuarie 2026. Organizaţia va reduce costurile şi îşi va reevalua priorităţile

Statele Unite vor părăsi OMS de la 22 ianuarie 2026. Organizaţia va reduce costurile şi îşi va reevalua priorităţile

Statele Unite nu vor mai face parte din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) începând cu data de 22 ianuarie 2026, în urma deciziei preşedintelui Donald Trump. Administraţia americană a notificat oficial Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în acest sens, însă ieşirea efectivă din OMS va avea loc la un an după notificare, a precizat joi un oficial al ONU. Un document al Organizaţiei citat de Reuters arată că OMS intenţionează să îşi reducă cheltuielile şi să îşi reevalueze priorităţile în urma deciziei preşedintelui SUA. 

“Pot să confirm că am primit scrisoarea SUA privind retragerea din OMS. Este datată 22 ianuarie 2025. Va intra în vigoare într-un an de la data emiterii, în 22 ianuarie 2026”, a declarat un purtător de cuvânt al ONU, Farhan Haq, citat de Reuters.

Decizia de ieşire din OMS a fost anunţată luni de Donald Trump, imediat după preluarea funcţiei, preşedintele SUA acuzând agenţia de sănătate a ONU de gestionare greşită a pandemiei de Covid-19 şi a altor crize sanitare internaţionale.

Reprezentanţii OMS au transmis că regretă decizia preşedintelui american, care va reduse semnificativ bugetul organizaţiei. Statele Unite sunt principalul finanţator al OMS, asigurând circa 18% din finanţarea totală a organizaţiei în bugetul bianual 2024-2025, în valoare de 6,8 miliarde dolari. 

Retragerea SUA din OMS ar putea afecta anumite programe ale organizaţiei, precum cel împotriva tuberculozei, una dintre cele mai mari ameninţări în domeniul bolilor infecţioase la nivel mondial, sau programul HIV/SIDA.

Ordinul de retragere semnat de Donald Trump prevede că administraţia SUA va înceta negocierile privind tratatul OMS privind pandemia.

Retragerea SUA din OMS era aşteptată. Donald Trump a iniţiat părăsirea organizaţiei şi în 2020, spre finalul primului său mandat de preşedinte, acuzând OMS că a ajutat eforturile Chinei de a „induce lumea în eroare” cu privire la originile virusului care a provocat pandemia.
 
OMS a negat acuzaţiile, susţinând că va continua să facă presiuni asupra Beijingului pentru a furniza date care să stabilească dacă virusul a apărut în urma contactului oamenilor cu animale infectate sau a fost scăpat dintr-un laborator de cercetare.
 
În conformitate cu legislaţia americană, retragerea din OMS presupune o perioadă de preaviz de un an şi plata contribuţiilor restante.
 
Ca urmare a deciziei de retragere a SUA, OMS urmează să îşi reducă cheltuielile şi va reevalua programele de sănătate pentru a stabili care dintre ele sunt prioritare şi vor continua să fie finanţate, potirvit unui document citat de Reuters. 
 
viewscnt