Acord global pentru prevenirea viitoarelor pandemii: Statele membre ale OMS au ajuns la un consens istoric privind siguranţa în domeniul sănătăţii la nivel mondial

Acord global pentru prevenirea viitoarelor pandemii: Statele membre ale OMS au ajuns la un consens istoric privind siguranţa în domeniul sănătăţii la nivel mondial

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) anunţă încheierea unui acord internaţional cu caracter juridic obligatoriu, menit să consolideze pregătirea globală pentru viitoare pandemii. Documentul prevede partajarea echitabilă a informaţiilor despre agenţi patogeni, dezvoltarea capacităţilor de cercetare şi întărirea reţelelor logistice şi a sistemelor de sănătate la nivel mondial. Propunerea va fi analizată oficial în luna mai, în cadrul Adunării Mondiale a Sănătăţii.

Statele membre ale OMS au ajuns la un acord privind consolidarea pregătirii globale în faţa pandemiilor viitoare, a anunţat instituţia miercuri dimineaţă.

După mai bine de trei ani de negocieri, a fost stabilit un plan global pentru a preveni apariţia de noi boli periculoase şi pentru a reacţiona mai eficient în cazurile de urgenţă sanitară globală, a anunţat OMS.

Acordul, cu caracter juridic obligatoriu, are ca scop consolidarea capacităţii globale de răspuns în faţa ameninţărilor sanitare a agenţilor patogeni emergenţi, în contextul în care pandemia de Covid-19 a provocat milioane de decese în perioada 2020–2022.

Documentul propune implementarea unui sistem global de acces, precum partajarea între ţări a datelor legate de agenţii patogeni, şi distribuirea echitabilă a resurselor, precum şi dezvoltarea de capacităţi de cercetare în diverse regiuni ale lumii, dar şi organizarea unui lanţ global de aprovizionare cu produse medicale.

„După peste trei ani de negocieri intense, statele membre ale OMS au făcut un pas major în direcţia consolidării securităţii globale în faţa pandemiilor”, a transmis agenţia internaţională de sănătate într-un comunicat.

Acest acord este perceput ca un succes pentru OMS, mai ales în contextul în care a pierdut sprijin financiar din partea unor ţări mari, cum ar fi Statele Unite. Acestea s-au retras recent din procesul de negociere, în urma unui ordin prezidenţial semnat, în februarie, de preşedintele american, Donald Trump, prin care a fost decisă ieşirea din OMS şi suspendarea participării la negocieri.

Se pune un accent deosebit pe pregătirea sistemelor de sănătate pentru a face faţă viitoarelor provocări. Alte măsuri prevăd crearea unei reţele globale pentru lanţul de aprovizionare şi logistică, dar şi consolidarea rezilienţei şi capacităţii de reacţie a sistemelor de sănătate.

Planul urmează să fie analizat şi supus votului oficial în cadrul reuniunii politice a Adunării Mondiale a Sănătăţii din luna mai, a precizat OMS. 

Potrivit experţilor, acest acord indică faptul că majoritatea ţărilor sunt hotărâte să colaboreze, chiar şi în lipsa Statelor Unite, pentru siguranţa sanitară la nivel global.

„Este un moment istoric, ce confirmă determinarea ţărilor de a colabora şi de a susţine eforturile comune, cu sau fără participarea Statelor Unite”, a declarat pentru Reuters Nina Schwalbe, fondatoarea Centrului de analiză strategică, Spark Street Advisors, specializat în sănătate globală.

viewscnt