Radiaţiile emise de CT-uri ar putea avea o contribuţie mai mare decât se credea la cazurile de cancer diagnosticate anual, sugerează un nou studiu

Radiaţiile emise de CT-uri ar putea avea o contribuţie mai mare decât se credea la cazurile de cancer diagnosticate anual, sugerează un nou studiu

Tomografiile computerizate (CT) ar putea fi responsabile, din cauza radiaţiilor ionizante emise, pentru până la 5% din toate cazurile de cancer diagnosticate în fiecare an în Statele Unite, potrivit unui nou studiu realizat de cercetători de la University of California San Francisco (UC San Francisco), care avertizează asupra utilizării excesive a acestor investigaţii.

Pericolul ar fi cel mai ridicat pentru sugari, urmaţi de copii şi adolescenţi. Însă şi adulţii sunt expuşi riscului, deoarece sunt cei mai predispuşi să fie trimişi la astfel de investigaţii.

Studiul, finanţat de National Institutes of Health (NIH) din SUA, a fost publicat în data de 14 aprilie în JAMA Internal Medicine.

Potrivit estimărilor prezentate în studiu, aproape 103.000 de cazuri de cancer ar putea rezulta în viitor din cele 93 de milioane de CT-uri efectuate doar în anul 2023 în SUA - de 3 până la 4 ori mai multe decât indicau evaluările anterioare.

„CT-ul poate salva vieţi, dar potenţialele sale efecte nocive sunt adesea trecute cu vederea”, a declarat dr. Rebecca Smith-Bindman, radiolog UCSF şi profesoară de epidemiologie, biostatistică, obstetrică-ginecologie şi ştiinţe ale reproducerii, autoare principală a studiului.

„Având în vedere volumul mare de utilizare a CT-ului în Statele Unite, multe cazuri de cancer ar putea apărea în viitor dacă practicile actuale nu se schimbă”, a adăugat dr. Smith-Bindman.

Estimările autorilor studiului plasează CT-ul la un nivel similar cu alţi factori de risc importanţi, cum ar fi consumul de alcool şi excesul de greutate.

Beneficii şi pericole potenţiale

Tomografia computerizată este indispensabilă şi foarte utilizată pentru detectarea tumorilor şi diagnosticarea multor afecţiuni. Din 2007, numărul examinărilor anuale CT a crescut cu 30% în SUA.

Totuşi, tomografiile expun pacienţii la radiaţii ionizante – un agent cancerigen – şi se ştie de mult timp că această tehnologie implică un risc crescut de cancer.

Pentru a evalua impactul asupra sănătăţii publice al utilizării actuale a CT-ului, studiul a estimat numărul total de cancere pe durata vieţii asociate expunerii la radiaţii în raport cu numărul şi tipul tomografiilor efectuate în 2023.

Cercetătorii au analizat 93 de milioane de examinări de la 61,5 milioane de pacienţi din SUA. Numărul investigaţiilor creşte odată cu vârsta, atingând un vârf la persoanele cu vârsta cuprinsă între 60 şi 69 de ani. Copiii au reprezentat 4,2% din totalul scanărilor. Au fost excluse testele efectuate în ultimul an de viaţă al pacienţilor, deoarece era puţin probabil să ducă la cancer.

Adulţii cu vârsta între 50 şi 59 de ani au avut cel mai mare număr de cancere proiectate: 10.400 de cazuri la femei şi 9.300 la bărbaţi.

Cele mai frecvente tipuri de cancer la adulţi au fost: pulmonar, de colon, leucemie, vezică urinară şi sân. La copii, cele mai frecvente tipuri de cancer proiectate au fost tiroidian, pulmonar şi mamar.

Cel mai mare număr de cancere la adulţi ar proveni din CT-uri abdominale şi pelviene, în timp ce la copii din CT-uri craniene. Riscurile de cancer proiectate au fost cele mai ridicate la cei care au fost supuşi unui CT înainte de a împlini 1 an. Aceştia aveau un risc de 10 ori mai mare de a dezvolta cancer comparativ cu ceilalţi participanţi la studiu.

Cercetătorii consideră că unele CT-uri sunt probabil inutile, cum ar fi cele pentru infecţii ale tractului respirator superior sau pentru dureri de cap fără semne sau simptome îngrijorătoare. Potrivit autorilor studiului, pacienţii îşi pot reduce riscul prin evitarea acestor scanări sau solicitând scanări cu doză redusă.

viewscnt