Medicamente accesibile ar putea reduce mortalitatea după un infarct miocardic, conform unui studiu recent

Medicamente accesibile ar putea reduce mortalitatea după un infarct miocardic, conform unui studiu recent

Un studiu recent arată că administrarea timpurie a unui medicament care scade colesterolul, alături de tratamentele standard, poate preveni un număr semnificativ de cazuri de infarct şi AVC (accidente vasculare cerebrale) la pacienţii care au suferit deja un atac de cord. Rezultatele sugerează că această combinaţie este mult mai eficientă decât tratamentele administrate mai târziu, oferind o protecţie sporită, care poate salva viaţa pacienţilor.

Bolile cardiovasculare sunt, de departe, cea mai frecventă cauză de deces la nivel global, iar infarctul miocardic este cel mai frecvent eveniment acut. Pentru cei care supravieţuiesc unui infarct miocardic, riscul de a suferi un nou atac de cord este cel mai mare în primul an după evenimentul iniţial, deoarece vasele de sânge devin mai sensibile, facilitând formarea de cheaguri de sânge.

Reducerea colesterolului „rău” din sânge stabilizează modificările vasculare, diminuând astfel riscul de evenimente noi. Terapia standard de rutină este tratamentul cu doze crescute de statine imediat după un infarct. Cu toate acestea, majoritatea pacienţilor nu ating obiectivele de tratament doar cu această medicaţie şi au nevoie un tratament suplimentar pentru a ajunge la nivelurile de colesterol recomandate.

„Ghidurile actuale recomandă adăugarea treptată a tratamentelor pentru scăderea lipidelor, dar, de multe ori, această escaladare a tratamentului durează prea mult, nu este eficientă şi pacienţii nu mai sunt monitorizaţi”, afirmă dr. Margrét Leósdóttir, cardiolog principal la Spitalul Universitar Skåne din Malmö, Suedia, şi profesor la Universitatea Lund.

În acest studiu, cercetătorii au evaluat evoluţia pacienţilor în cazul administrării mai devreme a tratamentului adjuvant cu ezetimib (în termen de 12 săptămâni după infarct), mai târziu (între 13 săptămâni şi 16 luni) sau deloc. 

Conform rezultatelor, multe cazuri noi de infarct, AVC şi decese ar putea fi prevenite anual dacă strategia de tratament ar fi schimbată.

Rezultatele studiului vor apărea în numărul din 22 aprilie al Journal of the American College of Cardiology.

Bazându-se pe datele din registrele suedeze, care includ 36.000 de pacienţi care au suferit un infarct miocardic între 2015 şi 2022, grupul de cercetători a folosit modele statistice avansate pentru a simula un studiu clinic.

Rezultatele au arătat că pacienţii care au primit un tratament combinat cu statine şi ezetimib în primele 12 săptămâni după infarct şi au reuşit să reducă colesterolul la nivelul ţintă, au avut o prognoză mai bună şi un risc mai scăzut de evenimente cardiovasculare noi şi deces, comparativ cu cei care au primit tratamentul adjuvant mai târziu sau deloc.

„Combinaţia de tratament nu este aplicată din două motive principale. Recomandările generale nu sunt incluse în ghidurile actuale şi se aplică principiul precauţiei pentru a evita efectele secundare şi supramedicaţia. Cu toate acestea, există efecte pozitive atunci când se aplică ambele medicamente cât mai curând posibil după infarct. Neaplicarea acestora implică un risc crescut. În plus, medicamentul pe care l-am studiat în cadrul cercetării provoacă puţine efecte secundare şi este accesibil şi ieftin în multe ţări”, notează autorii studiului

Aceştia speră că rezultatele cercetării vor susţine, în timp, modificările recomandărilor actuale. 

Un algoritm de tratament a fost deja introdus la spitalul Lund din Suedia pentru a ajuta medicii să prescrie tratamente adecvate pentru pacienţii care au suferit un infarct miocardic. S-a observat că pacienţii îşi ating obiectivele de tratament mai repede şi, la două luni după infarct, de două ori mai mulţi pacienţi şi-au redus colesterolul „rău” la nivelul ţintă, comparativ cu tratamentele anterioare.

„Mai multe spitale din Suedia au adoptat algoritmul şi există exemple similare din alte ţări care au obţinut rezultate la fel de bune. Sper ca şi alte spitale să-şi revizuiască procedurile pentru a asigura că mai mulţi pacienţi primesc tratamentul corect la timp, prevenind astfel suferinţa inutilă şi salvând vieţi”, a adăugat medicul cardiolog.

viewscnt