Pacienţii din România cu angioedem ereditar au acces la un nou medicament compensat

Pacienţii din România cu angioedem ereditar au acces la un nou medicament compensat

Pacienţii din România cu angioedem ereditar, o boală foarte rară de care suferă peste 100 de români, au acces de curând la un nou medicament compensat, icatibant.

Medicamentul a fost inclus de anul acesta pe lista medicamentelor compansate, iar protocoalele terapeutice pentru mai multe tratamente incluse în programele naţionale de sănătate, inclusiv pentru icatibant, au fost modificate în luna iulie printr-un ordin semnat de ministrul Sănătăţii şi de preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Potrivit informaţiilor 360medical.ro, pacienţii au început deja să primească medicamentul în baza reţetelor compensate.  Până acum, familiile pacienţilor care doreau icatibanterau nevoite să plătească integral preţul, stabilit în Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed), de 7.543 lei cu TVA.

Angioedemul ereditar (AEE) este o afecţiune cu o incidenţă estimată de 1 la 50.000 de locuitori, cauzată de lipsa activităţii C1 inhibitor esterazei (C1-INH).

AEE se manifestă clinic prin episoade de edeme recurente, atacuri recurente dureroase abdominale care mimează abdomenul acut chirurgical şi edeme recurente de căi respiratorii superioare.

Afecţiunea are potenţial letal, în principal prin insuficienţă respiratorie acută, prin localizarea edemului la nivel laringian, epiglotic sau lingual.

Icatibant este un antagonist de receptor de bradikinină B2 indicat pentru tratamentul simatacului de angioedem ereditar prin deficienţa de C1-inhibitor esterază (C1-INH) la pacienţii cu vârsta de 2 ani şi peste.

viewscnt