Pfizer va vinde toate medicamentele la preţuri fără profit în cele mai sărace ţări ale lumii

Pfizer va vinde toate medicamentele la preţuri fără profit în cele mai sărace ţări ale lumii

Grupul farmaceutic american Pfizer a anunţat miercuri că va vinde toate medicamentele la preţuri fără profit în cele mai sărace 45 de ţări ale lumii. 

Decizia vizează 23 de medicamente şi vaccinuri ale grupului Pfizer, inclusiv tratamentele Paxlovid, autorizat pentru Covid-19, Ibrance (palbociclib), autorizat pentru cancer mamar, vaccinul pneumococic polizaharidic conjugat Prevenar 13 şi vaccinul Comirnaty împotriva Covid-19.

Medicamentele vor deveni disponibile pentru cele 45 de ţări cu venit scăzut din Africa şi sud-estul Asiei în cadrul unui "acord pentru o lume mai sănătoasă", anunţat la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Cele 45 de state au 1,2 miliarde de locuitori, adică o şesime din populaţia lumii.

Cinci ţări africane -  Ruanda, Ghana, Malawi, Senegal şi Uganda - au anunţat deja oficial că vor participa la acest acord pentru a avea acces la medicamente inovative la preţ scăzut.

Potrivit Pfizer, alte medicamente noi, inovative, vor fi adăugate în acord şi vor fi accesibile statelor sărace la preţuri scăzute după ce sunt autorizate.

Pentru a promova acest angajament, Pfizer, cu finanţare de la Fundaţia Bill & Melinda Gates, avansează în efortul de a dezvolta vaccinuri, în curs de autorizare, pentru prevenirea streptococului de grupă B (GBS), care este o cauză principală a decesului copiilor la naştere şi a mortalităţii nou-născuţilor în ţările cu venituri scăzute.

Experţii discută, de asemenea, despre oportunitatea de a sprijini dezvoltarea vaccinului împotriva virusului respirator sinciţial (RSV), un alt vaccin maternal.

"Aşa cum am învăţat din distribuţia mondială a vaccinurilor împotriva Covid-19, producţia este doar un prim pas în beneficiul pacienţilor. Vom lucra alături de liderii mondiali în domeniul sănătăţii pentru a îmbunătăţi diagnosticarea, educaţia, infrastructura, depozitarea şi alte aspecte. Doar când toate aceste obstacole sunt depăşite vom putea pune capăt inechităţii în domeniul sănătăţii şi oferi acces la tratamente tuturor pacienţilor", a declarat directorul general al Pfizer, Albert Bourla, citat într-un comunicat al companiei.

Potrivit managerului, noul acord ţine cont şi de dificultăţile observate în ultimii ani de distribuţie a medicamentelor şi vaccinurilor, mai ales în ţările în care lipseşte o infrastructură adecvată de sănătate.

Astfel, compania farmaceutică este dispusă să ajute statele care nu dispun de infrastructuri adecvate să construiască sisteme de distribuţie pentru a creşte accesibilitatea medicamentelor.

Acordul a fost lansat pentru a permite un acces mai rapid al pacienţilor din statele sărace la tratamente inovative.

Potrivit unui raport al Fundaţiei Bill & Melinda Gates, noile tratamente devin disponibile pentru statele cu venit scăzut abia după 4-7 ani de la autorizare.

viewscnt