Primele informaţii despre următoarea corecţie a Canamed: documentaţia de aprobare a preţurilor, depusă până la 30 noiembrie

Primele informaţii despre următoarea corecţie a Canamed: documentaţia de aprobare a preţurilor, depusă până la 30 noiembrie

Un act normativ al Ministerului Sănătăţii prezintă primele informaţii despre următoarea corecţie a Canamed, care ar putea intra în vigoare de la 1 aprilie 2023. Astfel, documentaţia de aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor trebuie depusă între 1 octombrie şi 30 noiembrie 2022.

Informaţiile sunt cuprinse într-un ordin al ministrului Sănătăţii (nr. 2.657/2022), publicat vineri în Monitorul Oficial, care modifică şi completează ordinul nr. 368/2017.

"Pentru anul 2022, documentaţia de aprobare a preţului maximal de producător în vederea corecţiei se depune de către DAPP/reprezentant începând cu data de 1.10.2022 până la data de 30.11.2021", prevede actul normativ.

Tot în vederea corecţiei se vor utiliza cataloagele-sursă pentru ţările de comparaţie valabile la data de 15 august 2022, potrivit ordinului.

România a stabilit 12 state de referinţă pentru compararea preţurilor medicamentelor: Cehia,  Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia şi Germania.

"Preţurile maximale ale medicamentelor autorizate de punere pe piaţă aprobate în Canamed şi Catalogul public şi preţurile de referinţă generice/biosimilare/inovative rămân valabile până la intrarea în vigoare a ordinului de aprobare a preţurilor calculate în urma corecţiei anuale, dar nu mai mult de 31 martie 2023", se arată în ordin, sugerând că noua corecţia ar putea intra în vigoare de la 1 aprilie 2023.

Noul ordin elimină restricţiile în privinţa situaţiei în care preţul de producător în ţările de comparaţie este înregistrat la altă formă de ambalare.

În acest caz, reglementările actuale prevedeau că se ia în analiză "forma de ambalare cea mai apropiată de cea solicitată pentru aprobarea preţului în România", însă cu precizarea că "prin forma de ambalare cea mai apropiată de cea solicitată se înţelege că mărimea de ambalare este de cel mult două ori mai mică sau mai mare faţă de mărimea de ambalare pentru care se face solicitarea de preţ". În noul ordin, precizarea a fost eliminată.

viewscnt