Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) a avertizat marţi că România se confruntă cu una dintre cele mai grave situaţii din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte producţia locală de medicamente, fiind vulnerabilă şi dependentă de importuri după închiderea multor fabrici de substanţe active după 1990. Organizaţia consideră că este nevoie de relansarea producţiei de materii prime din sectorul farmaceutic în ţara noastră, iar pentru acest lucru este necesar un schimb de experienţă cu marii producători de resort din India.
Potrivit patronatului, România a fost înainte de 1990 unul dintre cei mai mari producători de substanţe active din Europa, cu peste 15 situri de producţie aflate în Bucureşti, Piteşti, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Oneşti, Codlea, Târnăveni, Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Baia Mare şi Iaşi.
România producea nu doar substanţe chimice, materii prime şi materiale pentru industria farmaceutică, ci şi ingredientele active necesare producerii medicamentelor, care erau exportate în peste 50 de ţări.
Aceste fabrici au fost închise total sau parţial pentru că mai respectau normele de mediu sau standardele de calitate.
Din această cauză, în perioada actuală, marcată de o criză a disponibilităţii medicamentelor, toate substanţele chimice utilizate în fabricile de medicamente din România trebuie importate.
“România se confruntă cu una dintre cele mai grave situaţii din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte producţia locală de medicamente, după ce 15 situri de fabricaţie de substanţe active au fost închise fără o analiza a efectelor. Pentru a putea reintroduce producţia de substanţe active medicamentoase în ţară, Ministerul Sănătăţii ar trebui să ia legătura cu marii producători din India, ţara care furnizează 40% din necesarul mondial de substanţe chimice pentru industria farmaceutică”, a transmis PRIMER, într-un comunicat transmis 360medical.ro.
Mai mult, patronatul avertizează că România nu mai produce nici măcar cutii, folie de aluminiu şi recipiente de sticlă sau plastic utilizate în producţia de medicamente.
Din această cauză, orice problemă semnalată la producătorii din China sau India de materii prime şi materiale de ambalat, cum ar fi scumpirile şi creşterea termenului de livrare al acestora, afectează disponibilitatea şi accesibilitatea tratamentelor necesare pacienţilor români.
PRIMER, care reprezintă 19 situri de fabricaţie de medicamente din ţară, oferă exemplul creşterii preţului la materia primă pentru paracetamol de 8 ori şi la carbamazepină de 22 ori.
În ultima perioadă, Ministerul Sănătăţii şi Ministrul Economiei au anunţat planuri de sprijinire a producţiei locale de medicamente, însă producătorii consideră că există multe obstacole până la rezultate concrete.
Astfel, patronatul consideră că, în vederea reluării producţiei în România, este necesar un schimb de experienţă cu marii producători de medicamente din India.
“Potrivit informaţiilor, India fabrica 40% din necesarul mondial de substanţe chimice utilizate în industria farmaceutică, estimând până în 2026 o cifra de afaceri de peste 15 miliarde de euro din producţia acestor substanţe chimice. Mai important, producătorii din India deţin know-how în brevete, formule, reţete, standarde de fabricaţie şi de mediu a ingredientelor active medicinale, ceea ce este crucial, având în vedere reglementările extrem de stricte ale producţiei de medicamente”, a declarat directorul executiv al PRIMER, dr. Dragoş Damian.
Potrivit patronatului, industria farmaceutică a ajuns să genereze 12% din deficitul balanţei comerciale a României de anul trecut, care a ajuns la un nivel record de 35 miliarde euro.
"Prin urmare, colaborarea cu marii producători din India ar putea reprezenta o soluţie viabilă pentru reactivarea acestui sector important al economiei româneşti, în vederea dezvoltării unei producţii locale de medicamente puternice şi sustenabile, care să asigure un acces facil şi constant la medicamente şi tratamente esenţiale pentru toate categoriile de pacienţi din România", mai arată patronatul.