Costurile de fabricaţie a medicamentelor în România au crescut cu 40%, taxa clawback ar putea atinge un nivel record de peste 30%, iar deficitul de personal calificat din industria farmaceutică este fără precedent, consideră Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), care trage un semnal de alarmă cu privire la condiţiile economice ostile în care îşi desfăşoară activitatea fabricile de medicamente.
“Costurile de fabricatie au crescut cu 40%, taxa clawback (o taxa aplicata disproportional producatorilor de medicamente ieftine) se asteapta sa atinga un record de peste 30% si in plus, deficitul de personal calificat este fara precedent” a explicat Dr Dragos Damian, Director Executiv PRIMER.
Potrivit patronatului, cota de piaţă a producătorilor de medicamente din ţară s-a înjumătăţit într-un deceniu, de la 40% în 2006 la 20% în 2016, iar deficitul în comerţul exterior cu produse farmaceutice se apropie de 3 miliarde euro.
PRIMER avertizează că aceste probleme se reflectă în cele din urmă în accesul deficitar al pacienţilor la medicamentele din producţie internă.
“Datele de piaţă prezentate de compania de cercetare Cegedim arată că, în 2019, nu mai există niciun fabricant român în top 10 valoric al producătorilor de medicamente, deşi siturile de fabricaţie din ţară pun pe rafturile farmaciilor 65% din volumul de medicamente”, a afirmat directorul executiv al PRIMER, Dragoş Damian, citat în comunicat.
Patronatul solicită de peste trei ani scutirea de la plata taxei clawback a medicamentelor care costă mai puţin de 25 lei, pentru a frâna dispariţia din farmacii a medicamentelor ieftine şi a sprijini relansarea industriei farmaceutice din România.
PRIMER reprezintă interesele a 18 fabrici de medicamente din România.
La începutul acestui an, producătorul de medicamente generice Antibiotice Iaşi, singurul jucător important din sectorul farmaceutic controlat de statul român, a avertizat că taxa clawback riscă să scadă potenţialul de dezvoltare a companiei pe termen mediu şi lung, în condiţiile în care “nu se întrevăd măsuri legislative pentru diminuarea taxei”.