Proiect legislativ pentru prevenirea crizelor de medicamente în România, cu implicarea unui serviciu special

Proiect legislativ pentru prevenirea crizelor de medicamente în România, cu implicarea unui serviciu special

România şi alte state europene s-au confruntat începând de anul trecut cu o adevărată criză de medicamente banale în farmacii, pe fondul creşterii consumului din cauza unor epidemii de boli infecţioase. Autorităţile au luat mai multe măsuri pentru a atenua discontinuităţile în aprovizionarea cu medicamente, însă eforturile nu au avut întotdeauna efectul scontat. Un proiect legislativ votat în Senat vizează să revitalizeze un instrument deja existent, dar care nu funcţionează corespunzător, pentru a preveni sau atenua crizele de medicamente în România. 

Proiectul de lege pentru completarea art. 804 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii a fost depus în Parlament în noiembrie 2022 şi a fost adoptat în Senat în martie 2023. Iniţiativa a primit aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ şi din partea Consiliului Economic şi Social.

În Camera Deputaţilor, forul decizional în cazul acestui act normativ, proiectul a primit aviz favorabil din partea a două comisii (Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor) şi aviz negativ din partea altor două comisii (Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale şi Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi). Proiectul urmează să fie discutat în Comisia pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor.

Proiectul introduce un nou alineat la articolul nr. 804 din Legea nr.95/2006, cu următorul conţinut:

"În vederea îndeplinirii obligaţiilor stabilite prin prezentul articol în sarcina ANMDMR şi a Ministerului Sănătăţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale dezvoltă şi asigură mentenanţa pentru o platformă software de raportare zilnică a stocurilor şi operaţiunilor comerciale efectuate cu medicamentele de uz uman din Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România, de către unităţile de distribuţie angro a medicamentelor, importatori, fabricanţi autorizaţi şi farmaciile cu circuit închis şi deschis. Funcţionalităţile şi specificaţiile tehnice ale platformei sunt stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, la propunerea Ministerului Sănătăţii, în colaborare cu ANMDMR".

MIZA PROIECTULUI

Proiectul vizează revigorarea unui instrument deja existent, sistemul electronic de raportare (SER), dezvoltată de STS pentru Ministerul Sănătăţii şi ANMDMR încă din 2016.

SER este o platformă software prin care sunt colectate, păstrate şi prelucrate date referitoare la stocurile de medicamente care se eliberează pe bază de prescripţie, la nivelul întregii ţări.

Parlamentarii care au iniţiat proiectul au aflat, în urma trimiterii mai multor adrese oficiale, că acest instrument nu funcţionează corespunzător ca urmare a unor neclarităţi legislative.

Astfel, în reuniunile de lucru între reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, ANMDMR şi STS din perioada 2018-2020, "Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a precizat că resursele acestora nu mai pot asigura gestionarea integrală a SER", potrivit unui adrese transmise de Ministerul Sănătăţii.

La rândul său, STS a transmis parlamentarilor, printr-o adresă, că pentru unele din funcţionalităţile SER nu au fost definite specificaţii sau nu au fost formulate cerinţe din partea Ministerului Sănătăţii sau ANMDMR.

"Apreciem că propunerea legislativă vine în întâmpinarea problemelor sesizate prin readoptarea cadrului legal al SER, dar cu obligaţia cooptării, pe poziţie egală a arhitectului platformei, precum şi cu participarea ambelor instituţii din sănătate, beneficiari principali ai soluţiei", precizează iniţiatorii, în expunerea de motive.

"Mai mult, propunerea vizează inclusiv lărgirea limitelor capabilităţilor tehnologice şi resursele pe care le poate aloca Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, prin bugetarea corespunzătoare, în urma stabilirii funcţionalităţilor şi specificaţiilor tehnice", se mai arată în document.

Dacă propunerea legislativă va fi implementată, Ministerul Sănătăţii şi ANMDMR vor beneficia de "statistici, prognoze şi rapoarte generate în timp real, în vederea prevenirii sau atenuării discontinuităţilor în aprovizionarea pieţei cu medicamente, dar şi pentru elaborarea sau îmbunătăţirea altor acte normative", consideră iniţiatorii proiectului.

SITUAŢIA ACTUALĂ

Proiectul legislativ a fost iniţiat de 31 de parlamentari din PNL şi USR, care au motivat propunerea prin faptul că "România se confruntă cu o criză persistentă generată de lipsa accesului la medicamente", iar absenţa intervenţiilor legislative reprezintă o încălcare a dreptului la ocrotirea sănătăţii garantat de Constituţie.

Iniţiatorii consideră, în expunerea de motive a proiectului, că după transpunerea legislaţiei europene, "instrumentele pe care pare să le folosească, vizibil ineficient, Ministerul Sănătăţii se rezumă la diverse metodologii de plafonare a preţului medicamentelor care se eliberează pe prescripţie, inclusiv taxarea diferenţiată, după anumite criterii mai mult sau mai puţin criticabile".

"Puterea executivă pare complet resemnată, cu un reflex, cel mai probabil dobândit, de a trata exclusiv discontinuităţile mediatizate (e.g. criza de Euthyrox din 2020), ignorând problema de fond, de mult cronicizată", se arată în document.

Iniţiatorii mai acuză autorităţile din domeniul Sănătăţii că nu au capacitatea de a exercita un rol preventiv în cazul discontinuităţilor în aprovizionarea cu medicamente, ci doar unul reactiv.

viewscnt