Proiect-pilot de evaluare a riscului de diabet în farmacii. Cum se derulează programul

Proiect-pilot de evaluare a riscului de diabet în farmacii. Cum se derulează programul

În luna mai, Colegiul Farmaciştilor din România (CFR), Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) şi Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) au iniţiat un proiect-pilot de evaluare a riscului de diabet zaharat tip 2 derulat în farmacii. Proiectul are scopul de a contribui la prevenţia şi depistarea precoce a acestei afecţiuni, prin intermediul serviciilor farmaceutice. O nouă reţea, cu 255 de farmacii, se alătură proiectului, permiţând creşterea persoanelor care au acces la evaluarea riscului de diabet. 

Proiectul a fost demarat în contextul în care legislaţia actuală permite posibilitatea de acordare de către farmacişti a serviciului farmaceutic de susţinere şi desfăşurare a campaniilor de sănătate publică.

Programul se adresează tuturor persoanelor de peste 18 ani care doresc să-şi evalueze riscul de a dezvolta diabet în următorii zece ani.

Proiectul-pilot se desfăşoară prin intermediul farmaciilor care se alătură acestei iniţiative în mod voluntar. Începând din această săptămână, Farmaciile Help Net, parte a grupului Phoenix, se alătură proiectului-pilot pentru evaluarea şi depistarea precoce a diabetului zaharat de tip.

"Astfel, în 255 de farmacii Help Net la nivel naţional, pacienţii vor putea beneficia de evaluarea riscului de diabet zaharat prin completarea unui formular specific. De asemenea, vor avea acces la aparatură de ultimă generaţie pentru măsurarea greutăţii, a indicelui de masă corporală, a procentului de grăsime, masă musculară şi apă din organism, indicatori importanţi în monitorizarea riscului de diabet", a precizat reţeaua de farmacii, într-un comunicat remis 360medical.ro.

Circa 823.000 de pacienţi sunt înregistraţi cu diabet zaharat tip 2 în România,având acces la tratament prin Programul Naţional de Diabet Zaharat. De asemenea, 3 din 10 români au prediabet.

În farmaciile participante la program, pacienţii primesc informaţii despre factorii de risc implicaţi în apariţia diabetului zaharat, simptomele specifice, ce înseamnă riscul de diabet zaharat, precum şi intervenţiile preventive recomandate pentru un stil de viaţă sănătos.

viewscnt