Asociaţia Română a Producătorilor de Medicamente fără Prescripţie, suplimente alimentare şi dispozitive medicale (RASCI) încurajează automedicaţia responsabilă în România prin oferirea de informaţii corecte şi complete, pe fondul interesului în creştere al românilor pentru gestionarea propriei stări de sănătate, a precizat joi asociaţia, într-un comunicat.
“Automedicaţia responsabilă, practica prin care europenii îşi gestionează singuri problemele uzuale de sănătate, cu intervenţie minimă din partea profesioniştilor din domeniul sănătăţii, generează valoare socială şi economică ce aduce sistemelor de sănătate europene economii consistente”, menţionează RASCI.
Potrivit datelor AESGP, prin stimularea automedicaţiei responsabile cu doar 5%, se pot genera economii de 16 miliarde de euro în bugetul Uniunii Europene.
Automedicaţia responsabilă, bazată pe informare corectă, din surse credibile si avizate, reprezintă o opţiune eficientă de îngrijire a sănătăţii, consideră asociaţia.
Aceasta poate avea multiple beneficii atât pentru consumatori şi pacienţi, cât şi pentru personalul medical şi sistemul de sănătate.
“Pentru consumatori şi pacienţi, automedicaţia responsabilă reprezintă o metodă directă, rapidă şi convenabilă de a-şi gestiona starea de sănătate. Pe de altă parte, această practică le permite medicilor să prioritizeze şi să acorde mai mult timp pacienţilor cu probleme serioase de sănătate”, menţionează comunicatul.
În acelaşi timp, automedicaţia responsabilă poate genera economii la bugetul alocat sănătăţii.
„Automedicaţiei îi sunt atribuite uneori conotaţii negative, de aceea este nevoie să facem distincţia între tratamentul „după ureche”, cum este cunoscut în termeni populari şi automedicaţia responsabilă, sau raţională. Aceasta din urmă presupune un consumator informat, educat şi responsabil care are capacitatea să facă distincţia între situaţiile în care îşi poate gestiona singur starea de sănătate şi cele în care este necesar controlul medical şi recomandarea avizată a unui specialist”, a declarat directorul executiv al RASCI, Diana Mereu, citată în comunicat.
„Evoluţia segmentului de piaţă reprezentat de RASCI arată că există un interes din ce în ce mai mare al romȃnilor pentru gestionarea propriei stări de sănătate. De aceea, este important ca, atât noi, în calitate de reprezentanţi ai industriei, cât şi profesionişti din domeniul sănătăţii şi factori de decizie, să fim pregătiţi să le oferim acestora informaţii corecte şi complete, pentru ca, pe lângă practicarea automedicaţiei responsabile, să încurajăm consumatorii să adopte şi alte comportamente sănătoase”, a completat directorul asociaţiei.
RASCI susţine administrarea responsabilă şi avizată prin informarea corectă şi educarea consumatorilor şi pacienţilor din România.
Începând cu anul trecut, asociaţia desfăşoară campania „Despre sănătate, cu responsabilitate”, un demers educaţional care urmăreşte să contribuie la informarea şi la responsabilizarea consumatorilor, astfel încât aceştia să fie conştienţi că sănătatea lor depinde de ei şi că trebuie să folosească în mod corect produsele din aceste categorii.
Recent, RASCI a precizat că medicamentele care se eliberează fără prescripţie medicală şi suplimentele alimentare trec printr-un proces riguros de fabricaţie, fiind atent verificate şi avizate.