Legea suplimentelor alimentare a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis şi a fost publicată joi în Monitorul Oficial, intrând în vigoare.
Actul normativ stabileşte cadrul legal referitor la suplimentele alimentare, comercializate ca produse alimentare şi prezentate ca atare, reglementare care transpune mai multe directive europene.
Odată cu intrarea în vigoare a Legii, Ministerul Sănătăţii are la dispoziţie un termen legal de 90 de zile pentru a elabora normele tehnice pentru implementarea acesteia, care se aprobă prin hotărâre a guvernului.
Asociaţia Română a Producătorilor de medicamente fără prescripţie, suplimente alimentare şi dispozitive medicale (RASCI) consideră că noua lege reprezintă un pas absolut necesar în a asigura un nivel ridicat de calitate şi siguranţă pentru consumatori şi pacienţi, aliniat la normele şi reglementările europene în vigoare.
"Impactul Legii Suplimentelor Alimentare se resimte imediat în menţinerea sau în creşterea gradului de siguranţă a sănătăţii consumatorului. De aceea, apreciem în mod deosebit implicarea autorităţilor cu privire la reglementarea acestui segment, precum şi disponibilitatea legislativului de a dialoga în mod transparent cu reprezentanţii industriei şi cu toate părţile interesate pe parcursul acestui proces”, a declarat preşedinte RASCI, Răzvan Bosinceanu.
Suplimentele alimentare sunt preparate ce conţin vitamine, săruri minerale sau alte substanţe cu efect nutriţional sau fiziologic (fibre, aminoacizi, acizi graşi, extracte vegetale sau animale), indicate atunci când, din anumite motive, aceste substanţe lipsesc sau nu se regăsesc într-o cantitate suficientă în dieta zilnică.
Etichetarea, prezentarea şi reclama suplimentelor alimentare nu trebuie să atribuie acestora proprietatea de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli umane sau să facă referire la astfel de proprietăţi. Consumul de suplimente nutritive nu trebuie să înlocuiască o alimentaţie echilibrata.
„În continuare, RASCI susţine necesitatea existenţei unui cadru legislativ unitar, care să vizeze atât suplimentele alimentare pe bază de vitamine şi minerale, reglementate de prezenta lege, cât şi a celor pe bază de plante şi produse ale stupului, care nu sunt deocamdată incluse sub incidenţa acesteia”, a menţionat vicepreşedintele RASCI, Iulia Roşian.
RASCI este entitatea reprezentativă pentru segmentul de medicamente fără prescripţie medicală, suplimente alimentare şi dispozitive medicale pentru îngrijire personală.