Producătorul de medicamente generice Antibiotice Iaşi, singurul jucător important din sectorul farmaceutic controlat de statul român, a produs într-o săptămână peste 15 milioane de pastile de iodură de potasiu, adică jumătate din cantitatea contractată de stat, a precizat marţi ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.
Compania a început să producă în 8 martie iodură de potasiu, la solicitarea guvernului, care a comandat 30 de milioane de pastile.
"Este o hotărâre de guvern care stabileşte modul în care se achiziţionează aceste pastile de iodură de Potasiu. Când întreaga cantitate va fi produsă, (...) producătorul le va transporta la sediul fiecărui DSP”, a afirmat prof. Rafila, într-o conferinţă de presă.
Guvernul a analizează cele mai bune variante pentru ca aceste pastile să ajungă la populaţie, fiind luată în calcul distribuirea prin intermediul prefecturilor şi inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă către primării sau medicii de familie.
Decizia de a produce o cantitate mare de iodură de potasiu a fost luată după ce în ţară s-a semnalat un interes ridicat de cumpărare a acestei substanţe, din cauza războiului din Ucraina, ţară în care se află 5 centrale nucleare active şi situl centralei de la Cernobîl, unde a avut loc accidentul grav din 1986.
Ministerul Sănătăţii a avertizat că iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecţiuni ale glandei tiroide.
Specialiştii subliniază că administrarea iodurii de potasiu va fi introdusă în cadrul măsurilor de răspuns timpuriu stabilite de către autorităţile competente. Medicii recomandă administrarea iodurii de potasiu la 2-8 ore de la expunerea la norul radioactiv şi consideră că până la 24 de ore de la expunere este încă benefică administrarea iodurii de potasiu.