Compania americană Biogen şi grupul japonez Eisai au oprit două studii clinice, aflate în stadiu avansat, în care era testat medicamentul experimental aducanumab pentru Alzheimer. Acesta este ultimul dintr-o serie de eşecuri înregistrate la nivelul industriei farmaceutice în încercarea de a dezvolta tratamente pentru cea mai răspândită formă de demenţă.
Analiştii se aşteaptă ca dezvoltarea cu succes a unui tratament pentru Alzheimer, care afectează aproximativ 5,7 milioane de americani şi alte zeci de milioane de oameni pe plan mondial, să garanteze practic vânzări anuale de multe miliarde de dolari, dar tratamentele experimentale au deja un istoric încârcat cu peste 100 de eşecuri.
După anunţul privind stoparea cercetărilor, acţiunile Biogen au scăzut cu 26% la bursă, informează Reuters.
Decizia de a întrerupe studiile a fost luată după ce un comitet independent de monitorizare a datelor a declarat că este puţin probabil ca medicamentul să aibă succes, au declarat reprezentanţii companiilor.
Companiile mari de medicamente, printre care Eli Lilly, AstraZeneca, Roche, Pfizer, Merck şi Johnson & Johnson, au abandonat anterior la rândul lor cercetări pentru dezvoltarea unui tratament pentru Alzheimer din motive de siguranţă sau de lipsă de eficienţă.
Cu toate acestea, Biogen a precizat că nu va renunţa la eforturile sale de a dezvolta un tratament.
Companiile au mai anunţat că vor întrerupe, de asemenea, un studiu clinic aflat în stadiu intermediar şi un studiu pe termen lung privind administrarea de aducanumab, care a fost conceput pentru a viza proteina beta-amiloidă care afectează creierul în boala Alzheimer.