Companiile farmceutice promit să accelereze punerea pe piaţă a noilor medicamente autorizate în statele din UE

Companiile farmceutice promit să accelereze punerea pe piaţă a noilor medicamente autorizate în statele din UE

Companiile membre ale Federaţia Europeană a Industriei Farmaceutice (EFPIA) s-au angajat să accelereze punerea pe piaţă a noilor medicamente autorizate în ţările membre ale Uniunii Europene în care există o perioadă mai mare până ce terapiile noi devin disponibile pacienţilor, cum este cazul României. 

Astfel, companiile din EFPIA vor solicita includerea pe lista medicamentelor compensate de către casele de asigurări de sănătate din fiecare ţară din UE la cel mult doi ani după autorizarea unui medicament de către autorităţile europene de reglementare, dacă reglementările naţionale permit acest lucru.

În UE, autorizarea medicamentelor se face în mare parte centralizat, prin Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

Această autoritate de reglementare evaluează solicitările de autorizare pe punere pe piaţă a medicamentelor şi emite recomandări către Comisia Europeană, care are competenţa de a autoriza medicamentele.

Totuşi, procedurile de fixare a preţurilor medicamentelor şi de introducere pe listele de compensare ţin de competenţa autorităţilor naţionale şi există diferenţe importante de la o ţară la alta.

Angajamentul luat de companiile farmaceutice vizează scăderea cu 4-5 luni a perioadei de la autorizarea unui nou medicament până la introducerea acestuia pe listele de compensare în ţările cu cele mai mari întârzieri, precum România, Polonia şi Bulgaria.

Totuşi, EFPIA a transmis că introducerea de noi reglementări în UE care să impună un termen limită pentru punerea pe piaţă a noilor medicamente în toate statele membre după autorizare poate avea un efect contrar celui scontat, putând descuraja companiile să solicite autorizarea.

Organizaţia a transmis că multe dintre întârzieri sunt cauzate de autorităţile naţionale de autorizare şi nu pot fi controlate de companiile farmaceutice.

ROMÂNIA, CELE MAI MARI ÎNTÂRZIERI PRIVIND ACCESUL LA MEDICAMENTE NOI

Săptămâna trecută a fost publicat studiul “EFPIA Patients W.A.I.T. Indicator 2021” Survey care arată timpul mediu până la rambursare pentru tratamente inovatoare în ţările din UE şi din Spaţiul Economic European (SEE).

Potrivit studiului, inegalităţile în ceea ce priveşte timpul necesar pacienţilor pentru a avea acces la medicamente noi în diferite state membre ale UE sunt în creştere.

Astfel, timpul mediu până la rambursare pentru tratamente inovatoare în ţările din UE şi din SEE continuă să fie de aproximativ 511 zile.

“Pacienţii din Germania aşteaptă în jur de 133 de zile pentru a avea acces la medicamente noi, în timp ce pacienţii din România sunt nevoiţi să suporte o aşteptare de peste 899 de zile, situându-se din nou pe ultimul loc în clasament”, arată concluziile raportului.

viewscnt