Copiii expuşi prenatal la medicamentele antiepileptice ale mamei lor au avut un risc crescut de probleme de comportament în comparaţie cu normele populaţiei, potrivit unui studiu observaţional realizat în Olanda.
”Copiii expuşi la valproat au fost cei mai afectaţi, dar şi copiii expuşi la carbamazepină, lamotrigină sau levetiracetam au prezentat, de asemenea, probleme de comportament. Este important că femeile cu epilepsie, dar şi femeile care utilizează valproat pentru alte indicaţii - de exemplu, tulburări de dispoziţie, migrene - să fie informate corespunzător cu privire la riscuri şi să fie luat în considerare alternative ca schimbarea tipului de medicament sau reducerea dozei aplicate ori de câte ori este posibil”, a declarat Dr. Yfke Huber-Mollema de la Universitatea din Amsterdam pentru Reuters.
Ca parte a unui studiu al efectelor pe termen lung ale expunerii prenatale asupra medicamentelor antiepileptice (AED), dr. Huber-Mollema şi colegii au studiat problemele comportamentale la copii expuşi la valproat (VPA), carbamazepină (CBZ), lamotrigină (LTG) sau cu monoterapie cu levetiracetam (LEV). Mamele au fost tratate înainte de concepţie şi au continuat tratamentul pe parcursul întregii sarcini. Copiii au fost observaţi pe o perioadă cuprinsă între 6 şi 8 ani.
În cea mai mare parte, ambii părinţi au completat Lista de verificare a comportamentului copiilor şi chestionarul emoţional, folosit pentru a evalua natura şi gravitatea problemelor de comportament.
În studiu, au fost incluşi 181 de copii: 26 au fost expuşi la valproat, 37 la carbamazepină, 88 la lamotrigină şi 30 la monoterapie cu levetiracetam.
Procentaje ridicate ale copiilor cu probleme de comportament au fost identificate în toate cele patru grupe: 32% dintre copiii expuşi la valproat, 14% în grupul celor ale căror mame luaseră carbamazepină, 16% din cei expuşi la lamotrigină şi 14% în grupul celor expuşi la levetiracetam.
După analiza potenţialilor factori comuni, cercetătorii au stabilit că copiii expuşi la valproat aveau mult mai multe probleme sociale decât cei expuşi la lamotrigină (-2,8) sau la levetiracetam (-3,2) şi probleme de atenţie semnificativ mai mari decât copiii expuşi la levetiracetam (-3,7).
Copiii expuşi la lamotrigină au avut un deficit de atenţie semnificativ mai mare (-9,2), dar comportamentul semnificativ mai puţin anxios comparativ cu copiii expuşi la levetiracetam (9,0).
Pe baza raportului parental al diagnosticului pentru copii, copiii expuşi valproat au avut în mod semnificativ mai frecvent un diagnostic psihiatric (31%), fie autism, ADHD sau tulburare de de dezvoltare de limbaj.
Copiii mamelor cu epilepsie sunt în pericol din cauza efectelor teratogene ale expunerii prenatale la medicamente antiepileptice dar cauzele şi efectele directe sunt dificil de constatat, de multe ori condiţiile moştenite pot juca un rol în cauzarea problemelor comportamentale la copii, au mai precizat autorii cercetării.