Inteligenţa artificială poate juca un rol esenţial în planificarea tratamentului pentru pacienţii diagnosticaţi cu tulburare depresivă majoră (MDD), întrucât poate prezice răspunsurile la terapia cu antidepresive. În prezent, medicii folosesc un proces de încercare şi eroare prelungit pentru a identifica antidepresivul optim pentru fiecare pacient.
,,Chiar dacă interviurile clinice şi scalele sunt disponibile pentru a confirma diagnosticul şi severitatea simptomelor, acestea nu sunt suficiente pentru selectarea unui tratament adecvat pentru fiecare pacient”, e de părere dr. Andrey Zhdanov, de Universitatea Simon Fraser din Surrey. Medicul este autorul principal al unei noi cercetări publicate în JAMA Network Open, potrivit siteului www.aiin.healthcare.com.
Prezicerea modului în care pacienţii ar putea răspunde la anumite medicamente ar putea avea un impact uriaş asupra felului în care medicii tratează pacienţii diagnosticaţi cu MDD. Autorul studiului crede că şi electroencefalografia (EEG), care înregistrează semnalele captate de electrozii ataşaţi la scalpul unui pacient, reprezintă „o tehnică promiţătoare pentru identificarea predictorilor biologici ai răspunsului la tratamentul antidepresiv”.
Echipa dr. Andrey Zhdanov a studiat datele EEG de la 122 de pacienţi adulţi cu MDD care au urmat opt săptămâni un tratament cu un antidepresiv comun. Folosind inteligenţa artificială (AI), Zhdanov a reuşit să identifice pacienţii care răspund la acest medicament cu o precizie estimată de 79,2%, sensibilitate de 67,3% şi specificitate de 91%.
Pentru alţi 115 participanţi la studiu, s-au utilizat date EEG din primele două săptămâni de tratament, observându-se astfel că a crescut precizia estimată la 82,4% şi sensibilitatea la 79,2%. Între timp, în cazul acestei metode specificitatea a scăzut la 85,5%. Autorul cercetării a precizat că o combinare a celor două metode a dus la predicţia cea mai exactă.
„Această descoperire a noilor caracteristici EEG care prezic rezultatul tratamentului, precum şi utilizarea AI a fost rezultatul evaluării sistematice a unui număr mare de candidaţi folosind un eşantion de date relativ mare”, a spus dr. Andrey Zhdanov.
Inteligenţa artificială este din ce în ce mai folosită în medicină în ultima vreme. Cercetătorii suedezii o utilizează pentru a îmbunătăţi evaluarea riscului de cancer mamar, iar cercetătorii americani pentru a clasifica cu precizie subtipurile de cancer colorectal în vederea stabilirii tratamentului adecvat.