Un fond susţinut de 20 de companii farmaceutice a anunţat primele investiţii în două firme de biotehnologie pentru dezvoltarea de tratamente menite să combată rezistenţa la antibiotice.
Astfel, fondul AMR Action va investi 20 milioane dolari în firma Adaptive Phage Therapeutics şi o sumă neprecizată în compania Venatorx Pharmaceuticals. În total, investiţiile vor ajunge la 100 milioane dolari până la finalul acestui an.
Investiţiile sunt realizate în contextul în care autorităţile de sănătate publică, inclusiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), au avertizat în ultimii ani că se investeşte prea puţin în noi tratamente care să combată bacteriile rezistente la medicamente.
"Antibioticele tind să ajungă într-un ciclu de rezistenţă puternică, care generează nevoia de alte produse. Apoi noile produse devin generice, se ieftinesc şi veniturile scad", a explicat directorul general al Venatorx, Chris Burns, citat de Reuters.
Compania Adaptive Phage lucrează la o nouă categorie de antibiotice folosind bacteriofage, adică virusuri naturale care infectează şu ucid bacteriile,
În schimb, Venatorx dezvoltă antibiotice pentru a trata anumite tipuri de pneumonii şi infecţii ale tractului urinar, iar finanţarea primită va fi folosită pentru studiile clinice şi eventuala solicitare de a aprobare a unui tratament în curs de dezvoltare, numit cefepime-taniborbactam.
De asemenea, compania are alte medicamente experimentale la care lucrează.
Infecţiile cu germeni multirezistenţi reprezintă o provocare majoră pentru toate sistemele de sănătate şi specific pentru sistemul de sănătate şi spitalele din România.
Potrivit specialiştilor, antibioticele reprezintă una dintre cele mai mari descoperiri ale ultimului secol, care a dus la progres medical. Ele au salvat sute de milioane de vieţi, au scurtat durata suferinţelor prin infecţii şi, în numeroase alte cazuri, au prevenit apariţia unor sechele ale infecţiilor.
Din nefericire, niciun nou antibiotic nu a fost descoperit în ultimii ani, iar folosirea neadecvată a lor a dus la creşterea alarmantă a rezistenţei la aceste medicamente. Experţii la nivel mondial atrag atenţia că, în curând, medicii nu vor mai avea cu ce să trateze infecţiile.