La câte medicamente noi lansate în ultimul deceniu au acces pacienţii din România. Situaţia în Europa

La câte medicamente noi lansate în ultimul deceniu au acces pacienţii din România. Situaţia în Europa

România se numără printre statele europene în care pacienţii au acces la noile medicamente autorizate după o perioadă lungă de timp. În medie, pacienţii din România aşteaptă 918 de zile pentru a avea acces la un medicament nou autorizat, cel mai mult din Uniunea Europeană, arată ultimul studiu anual WAIT pentru anul 2022, realizat de EFPIA. Un nou raport, denumit “Global Access to New Medicines” dezvoltat de Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA), arată date similare, însă sugerează că există state europene în care situaţia este şi mai rea decâtîn ţara noastră. 

Raportul analizează disponibilitatea în 72 de ţări a medicamentelor lansate recent şi timpul de acces pentru pacienţi şi include comparaţii cuprinzătoare între ţări din G20, OECD şi mai multe zone geografice, inclusiv Europa, fiind bazat pe date actualizate din 2021.

Potrivit raportului, în perioada 2012-2021, dintre cele 460 de medicamente noi lansate la nivel mondial, în Europa au fost devenit disponibile în medie 39%, iar în România 37%.

Din acest punct de vedere, România stă mai bine decât Ungaria (36%), Irlanda (35%), Lituania (29%), Letonia (27%), Bulgaria (27%) şi Estonia (20%).

Ţările din Europa lansează doar 15% dintre medicamentele noi în decurs de un an de la prima lansare mondială, iar în România doar 6% dintre acestea au fost accesibile în primul an.

În medie, între 2012-2021, medicamentele noi au fost lansate în Europa la doi ani după prima lansare globală, însă în România timpul mediu de acces este de 32 de luni (locul 24 din 29 de ţări evaluate).

Statele europene care oferă accesul cel mai rapid la inovaţie, conform raportului, sunt Germania, Austria, Marea Britanie, Danemarca si Norvegia (după 11-13 luni de la lansarea globală a unui nou medicament).

Totodată, raportul precizează că lansarea de noi medicamente a scăzut, în timp, în majoritatea ţărilor europene.

PhRMA este una dintre cele mai importante organizaţii globale a producătorilor de medicamente inovative. În România, Local American Working Group (LAWG) este partener local al PhRMA.

viewscnt